- De Russische ondernemer en miljardair Mikhail Fridman weet niet meer hoe hij rond moet komen en overleven, nu hij zwaar getroffen wordt door de verregaande westerse sancties.
- De oligarch vertelt aan persbureau Bloomberg dat hij momenteel een maandelijks ‘zakgeld’ heeft van zo’n 3.000 euro.
- Fridman dacht dat hij een goede relatie had met het Westen en niet gestraft zou worden, vertelt hij.
- Lees ook: 9 dingen die je moet weten over Roman Abramovitsj, de oligarch die het doelwit is van sancties en zijn voetbalclub Chelsea moet verkopen
De Russische oligarch Mikhail Fridman vertelt in een interview met persbureau Bloomberg dat hij niet weet hoe hij moet leven, drie weken na de instelling van zware sancties tegen Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne.
Op 28 februari werd zakenman en miljardair Fridman getroffen door sancties van de Europese Unie, omdat hij gezien wordt als iemand die nauwe banden onderhoudt met de Russische president Poetin. Het Verenigd Koninkrijk volgde op 15 maart met persoonlijke sancties tegen Fridman.
Fridman omschrijft de sancties als “oneerlijk en zonder reden” en is van plan in beroep te gaan tegen de strafmaatregelen, meldt persbureau Reuters.
Man met vermogen van €9 miljard leeft op toelage van €3.000 per maand
Fridman is de medeoprichter van de Londense investeringsfirma LetterOne en een voormalig bestuurslid van de Russische Alfa-Bank. Zijn vermogen wordt geschat op omgerekend ruim 9 miljard euro, volgens de Bloomberg Billionaire Index. Dat was vóór de Russische invasie van Oekraïne 3,5 miljard euro meer.
De sancties tegen Fridman impliceren onder meer dat hij niet bij vermogen kan dat bij westerse financiële instellingen is ondergebracht. Door de Britse sancties zou zijn laatste werkende - Britse - bankpas niet meer functioneren.
"Ik weet niet hoe ik kan leven zo", vertelt Fridman aan Bloomberg. "Ik weet het niet. Ik weet het echt niet."
Fridman woont in het Verenigd Koninkrijk. De Britse overheid staat hem momenteel toe omgerekend maximaal 3.000 euro per maand uit te geven. Daarnaast moet hij de Britse overheid om toestemming vragen als hij meer geld nodig heeft. Die beoordeelt of het om een redelijk verzoek gaat, meldt Bloomberg.
"Natuurlijk zijn mijn problemen niet te vergelijken met hun problemen", zegt Fridman in het interview in een verwijzing naar het leed dat Oekraïense burgers treft.
De dag nadat de Europese Unie sancties oplegde tegen Fridman, gaf hij zijn bestuurspositie bij de Russische Alfa-Bank op. Hij stapte ook op uit het bestuur van LetterOne, de firma die hij hielp oprichten.
De oligarch zegt dat hij dacht een goede relatie met het Westen te hebben vanwege zijn vele trips naar Washington en een fellowship-programma dat hij in 2004 opzette voor Amerikaanse, Britse en Duitse staatsburgers. "Ik dacht een goede band te hebben met het Westen en had nooit verwacht gestraft te worden."
Fridman is een van de vele rijke Russen die het doelwit zijn van westerse sancties, vanwege zijn connecties met de Russische president Vladimir Poetin. In het sanctiebesluit van 28 februari meldt de Europese Unie het volgende over Fridman:
"Mikhail Fridman is de oprichter en een van de belangrijkste aandeelhouders van de Alfa Group, waar ook de grote Russische bank Alfa Bank onder valt. Hij is erin geslaagd sterke banden op te bouwen met de regering van Vladimir Poetin en wordt genoemd als Russische topfinancier en facilitator van de naaste omgeving van Poetin. Hij wist via zijn regeringsconnecties staatseigendommen te verkrijgen. De oudste dochter van Vladimir Poetin, Maria, runde een liefdadigheidsproject, Alfa-Endo, dat werd gefinancierd door Alfa Bank. Vladimir Poetin beloonde de loyaliteit van de Alfa Group aan de Russische autoriteiten door politieke hulp te verschaffen aan de buitenlandse investeringsplannen van de Alfa Group."
"De heer Fridman en zijn zakenpartner Petr Aven waren betrokken bij de inspanningen van het Kremlin om de sancties van het westen als reactie op het agressieve Russische beleid tegen Oekraïne op te heffen. In 2018 bezocht de heer Fridman samen met de heer Aven Washington DC tijdens een officieuze missie om de boodschap van de Russische regering over de Amerikaanse sancties en over tegensancties van de Russische Federatie over te brengen."
"Hij steunde de Russische besluitvormers die verantwoordelijk zijn voor de annexatie van de Krim of de destabilisatie van Oost-Oekraïne actief in materieel of financieel opzicht en had daar voordeel bij. Hij steunde ook acties of beleidsmaatregelen die de territoriale integriteit, soevereiniteit en onafhankelijkheid van Oekraïne ondermijnen of bedreigen."