• Aandelenmarkten zijn bezig met een herstelpoging na de zwakke maand januari, maar de onrust op de beurs is nog niet voorbij.
  • Toch zijn er ook bedrijven en sectoren die goed blijven presteren.
  • Beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem bespreken de situatie in de energiesector, met sterk presterende aandelen.

ANALYSE – Aandelenmarkten zijn bezig met een herstelpoging zoals we afgelopen weekend aangaven, vooral geholpen door de grote techgiganten.

Beleggers zien nog steeds kansen bij bedrijven die gewoon goed werk leveren, ondanks alle zorgen over de bredere gevolgen van een reeks renteverhogingen in de VS.

Inmiddels hebben Apple, Microsoft en Alphabet ijzersterke resultaten laten zien. Meta – het voormalige Facebook – kwam woensdag nabeurs met tegenvallende cijfers. Het aandeel daalde nabeurs ruim 20 procent en dat zal donderdag terug te zien zijn in de bewegingen van de technologie-gerelateerde Nasdaq-index. Het is nog even wachten op Amazon dat donderdag met de cijfers komt.

Duidelijk is dat de beurs de grote Amerikaanse techreuzen nodig heeft om de stijgende lijn door te zetten, simpelweg vanwege hun zware weging van grofweg 25 procent binnen S&P 500-index. Zonder de techgiganten zou een opleving zoals we nu beleven, niet mogelijk zijn.

Er zijn echter ook in deze onrustige periode andere bedrijven die onvermoeid blijven plussen. Zo is er de energiesector die na een aantal moeizame jaren sinds 2021 weer volop in de belangstelling staat. Dat kan natuurlijk niet los worden gezien van olieprijzen die inmiddels weer rond de 90 dollar per vat noteren.

Energiebedrijven gelden als een mogelijke bescherming tegen hoge inflatie, en momenteel wellicht ook als 'hedge' voor het geval de spanningen tussen Rusland en Oekraïne escaleren.

Sector energie grote winnaar bij start van 2022

Hieronder zie je de grafiek van de S&P 500-index. De index zelf wordt weergegeven met de dikke zwarte lijn en de overige lijnen zijn de verschillende (sub)sectoren. Deze grafiek is herijkt op 1 januari 2020. De dikke oranje lijn vertegenwoordigt de sector energie.

Sinds vorig jaar heeft de energiesector aanhoudend beter gepresteerd dan de S&P 500-index en we zien duidelijk dat deze sector begin dit jaar als enige sterk presteert.

Dat deze sector zo goed presteert, is natuurlijk het gevolg van de sterk opgelopen energieprijzen. In een nieuwe analyse schetst energiespecialist Hans Van Cleef van ABN AMRO zijn verwachtingen over de energieprijzen aan de hand verschillende scenario’s. Vers van de pers, dus lezen!

Naast de hoge energieprijzen speelt ook mee dat veel grote energieconcerns flinke herstructureringen doorvoeren. Zo heeft Shell, een aandeel dat we eerder tipten, de juridische structuur vereenvoudigd en de constructie met aparte Nederlandse en Britse aandelen opgedoekt.

Shell kwam donderdagochtend met robuuste resultaten en wist goed te profiteren van de hoge energieprijzen. De eerste reacties op de beurs zijn goed en we houden onze positie in dit aandeel voorlopig aan.

In deze bijdrage focussen wij ons op een andere groot energieconcern, dat we medio 2021 hebben getipt: ExxonMobil. Rond de koers van 65 dollar signaleerden we dat dit aandeel aantrekkelijke kansen bood. Inmiddels noteert het aandeel rond de 80 dollar en het volgende koersdoel ligt bij de 90 dollar.

Let wel, dit is niet per se de top, maar een richtpunt nu de neerwaartse trend van de afgelopen acht jaar is geslecht. In de bovenstaande grafiek is te zien dat dit zacht gezegd met meer dan goede overtuiging is gebeurd. Hierdoor zijn ook de koersniveaus van vlak voor de Covid-dip van februari 2020 (rode cirkel) voorbijgestreefd.

ExxonMobil niet duurzaam, maar wel uiterst rendabel

Ook ExxonMobil profiteert van de hogere olieprijzen, maar er is bij dit bedrijf meer aan de hand. Het Amerikaanse concern kwam dinsdag met overtuigende cijfers en vooruitzichten. De omzet steeg in het vierde kwartaal met meer dan 80 procent op jaarbasis, vooral als het gevolg van de opleving van de olie- en gasprijzen. Wat ook meehelpt is dat er in 2020 fors is ingegrepen, met forse afschrijvingen op de financiële waarde van een reeks bezittingen.

ExxonMobil heeft z'n financiële positie behoorlijk versterkt en kondigde deze week aan in het eerste kwartaal van dit jaar weer te starten met de inkoop van eigen aandelen.

Opvallend aan de cijfers van het slotkwartaal van 2021 is ook dat Exxon 48 miljard miljard aan kasstroom uit operationele activiteiten genereerde, het hoogste niveau sinds 2012. Het bedrijf betaalde in het vierde kwartaal ook nog eens 9 miljard dollar aan schulden af, waardoor de schuld in de loop van het boekjaar 2021 met 20 miljard dollar is verlaagd. Het schuldenniveau van Exxon is daarmee terug op het niveau van voor de coronapandemie en dat is best imposant.

Ook kondigde het bedrijf aan vanaf 1 april te gaan werken met drie divisies: upstream, productieoplossingen en koolstofarme oplossingen. Het bedrijf verwacht dat de gestroomlijnde operaties de effectiviteit zullen vergroten en de kosten zullen verlagen. Voor de olie-activiteiten ligt de prijs waarbij Exxon quitte speelt, inmiddels op 35 dollar per vat.

Terwijl veel concurrenten hebben aangekondigd om meer te investeren in hernieuwbare energiebronnen om de doelstellingen voor de vermindering van de CO2-uitstoot op lange termijn te halen, blijft Exxon behoorlijk toegewijd aan olie en gas. Qua verduurzaming valt er nog veel te winnen op termijn, maar tussendoor profiteert Exxon van stevige winstmarges op fossiele brandstoffen.

Nu er steeds minder geïnvesteerd wordt in het aanboren van nieuwe oliereserves en de energievraag nog immens groot is, zullen olieprijzen nog wel even relatief hoog blijven.

Voor de langere termijn zal gas bovendien van groot belang blijven. Dit dankzij de relatief lagere CO2-uitstoot die gepaard gaat met gas vergeleken met steenkool bij de elektriciteitsopwekking. Aardgas lijkt een onmisbare brug in de overgang naar het opschalen van niet-fossiele energiebronnen, waarbij de enige concurrent de stand der techniek is.

Deze trends vormen, samen met de groeiende vraag naar chemicaliën, de drijvende kracht achter de investeringsstrategie van Exxon. Hiermee is het bedrijf ook prima gepositioneerd voor de komende tijd.

Op de korte termijn is er bovendien de Oekraïne-kwestie. Op het moment dat de spanningen blijven oplopen en olieprijzen richting de 100 dollar per vat gaat, vormen energiebedrijven één van de betere manieren om je tegen de oplopende inflatie te beschermen. Wij houden daarom ook zowel Exxon als Shell in de portefeuille, uiteraard met een winststop.

Tot zover de energiesector. Lees komende weekend onze bredere update over de financiële markten. Is de huidige pull-back een pull-back, of zien we de recente bodems op aandelenmarkten nooit meer terug?

Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), Gökhan Erem, ook CMT, zijn onafhankelijke beleggingsspecialisten die beide meer dan 25 jaar werkzaam zijn in de financiële sector. Met gedegen kennis en ruime ervaring bedienen zij professionele en particuliere beleggers aan de hand van hun methodisch onderbouwde, actieve beleggingswijze.

Deze column bevat meningen en bevindingen van de auteurs. De financiële waarden die in dit schrijven genoemd worden kunnen onderdeel uitmaken van de beleggingen van de auteurs als ook van hun relaties.

Deze column is niet bedoeld als advies in enige vorm en dient als niet-gepersonaliseerde informatie over de financiële markten.