De Amerikaanse centrale bank houdt vast aan een extreem soepel monetair beleid, maar wil in 2023 wel de rente gaan verhogen.

Op de korte termijn blijft de oliesector eruit springen met aanhoudende stijgingen.

Welk aandeel is relatief het meest interessant binnen de energiesector? Lees de analyse van beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem

ANALYSE – De Amerikaanse centrale bank gaf woensdag aan voorlopig vast te houden aan het ruime monetaire beleid, maar zal iets eerder dan verwacht de rente verhogen. Dit is geen grote verrassing, hoewel de Federal Reserve iets agressiever lijkt te willen optreden dan veel economen hadden verwacht.

Aangezien financiële markten al enigszins anticipeerden op een verandering van het toekomstige rentebeleid, beperkt dit de impact van het signaal dat de Federal Reserve woensdag gaf. De directe marktreactie was wel een oplopende 10-jaars rente in de VS, een hogere dollar en lichte druk op de aandelenmarkten.

In een toelichting op het rentebesluit bleef Fed-voorzitter Jerome Powell bewust vaag over het moment waarop de centrale bank gaat overwegen om het opkopen van obligaties op financiële markten terug te draaien. Dat is niet zo gek, gelet op de enorme schuldenberg die de afgelopen jaren is ontstaan en het belang daarvan voor de financiële markten. `

Onderstaand plaatje toont hoe belangrijk dat is voor financiële markten: de correlatie tussen de monetaire injecties van de Amerikaanse centrale bank en de ontwikkeling van de brede S&P 500-index is evident.

Bron: Real Investment Advice

Dat is natuurlijk belangrijk voor het algemene sentiment en de keuze in welke sectoren te beleggen.

Zo presteren in Europa al maanden de bankensector, de automobielindustrie en bedrijven die actief zijn met basismaterialen, sterk op de beurs. Daar is niet veel in veranderd deze week, maar in de VS valt iets op.

De afgelopen maanden waren ook daar de banken in trek op de beurs, maar dat gold evengoed voor de energiesector. Dat wordt uitgedrukt aan de hand van de bovenste twee lijnen in onderstaande grafiek. Die geeft de ontwikkeling van diverse subsectoren van de S&P 500-index weer.

Wat opvalt is de stoïcijnse stijging van de energiesector, de grootste winnaar van het afgelopen halfjaar: dat is te zien aan de groene lijn in de grafiek. De implicatie hiervan is dat de markt inprijst dat de recent gestegen energiekosten voor consumenten voorlopig niet zullen dalen.

Bedrijven in de energiesector profiteren momenteel enorm van het imposante herstel van de olieprijzen, waar vooralsnog de stijgende trend intact is.

In de grafiek hierboven is te zien dat de energiesector dit jaar tot nu toe de een stijging van maar liefst 46 procent heeft geboekt, terwijl de S&P 500 het zelf moet doen met een plus van circa 15 procent.

Het einde van het olietijdperk zal uiteindelijk wel komen, maar niet op de korte termijn. Aardgas zal waarschijnlijk een nog langere levensduur hebben, omdat de CO2-uitstoot van aardgas vergeleken met steenkool lager is. Aardgas blijft daarmee relatief gezien aantrekkelijk als energiebron voor bijvoorbeeld elektriciteitsopwekking.

Op de korte termijn ziet het er wat betreft de inkomsten van oliebedrijven gunstig uit, met prijzen van ruwe olie die boven de 70 dollar per vat noteren. Bovendien blijft het monetaire beleid van de Federal Reserve gericht op lage rentes en stimulering, waardoor de economie sneller kan herstellen. Dat is gunstig voor de vraag naar energie.

Het aandeel ExxonMobil: goed gepositioneerd

Binnen de Amerikaanse energiesector lichten we in deze bijdrage het aandeel ExxonMobil eruit.

Veel concurrenten, waaronder Shell, hebben aangekondigd om de doelstellingen voor de vermindering van hun CO2-uitstoot snel te willen bereiken, onder meer door investeringen te verleggen naar hernieuwbare energiebronnen. Echter, ExxonMobil blijft zich vooral richten op olie en gas.

ExxonMobil kreeg recent te maken met activistische aandeelhouders die een sterkere focus op de reductie van de CO2-uitstoot bepleiten. Daar heeft de energiereus uiteindelijk positief op gereageerd. ExxonMobil investeert dan ook in koolstofarme technologieën, maar lijkt het rustig aan te willen doen.

De milieu-inspanningen van ExxonMobil blijven beperkt en de focus ligt vooral op de efficiënte productie van olie en gas. Op de korte termijn kan ExxonMobil hierdoor financieel succesvoller zijn dan zijn directe concurrenten.

Van belang is ook dat ExxonMobil zijn kapitaaluitgaven voor de komende drie jaar fors heeft teruggebracht. Gevolg is dat er veel cash in het bedrijf blijft, wat het dividendrendement van een dikke 5 procent veilig zou moeten kunnen stellen.

Over de onderstaande koersgrafiek van ExxonMobil kunnen we kort zijn. De weg naar boven ligt open, waarbij beleggers lijken te mikken op koersen boven de 70 dollar.

Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), Gökhan Erem, ook CMT, zijn onafhankelijke beleggingsspecialisten die beide meer dan 25 jaar werkzaam zijn in de financiële sector. Met gedegen kennis en ruime ervaring bedienen zij professionele en particuliere beleggers aan de hand van hun methodisch onderbouwde, actieve beleggingswijze.

Deze column bevat meningen en bevindingen van de auteurs. De financiële waarden die in dit schrijven genoemd worden kunnen onderdeel uitmaken van de beleggingen van de auteurs als ook van hun relaties.

Deze column is niet bedoeld als advies in enige vorm en dient als niet-gepersonaliseerde informatie over de financiële markten.