- Olieprijzen zijn verder gestegen, nu de spanningen tussen Israël en Iran oplopen in het Midden-Oosten.
- Israël bereidt zich voor op een mogelijke Iraanse aanval, nadat een leider van de Hamas-beweging twee weken geleden gedood werd in Teheran.
- Een vat Noordzee-olie noteerde dinsdag op bijna 82 dollar.
- Lees ook: Er vloeit nog altijd miljarden aan ‘cash’ in dollars en euro’s naar Rusland vanuit landen als Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten
Olieprijzen stijgen sinds een week gestaag door de oplopende spanningen in het Midden-Oosten, in de aanloop naar een mogelijke aanval van Iran op Israël.
Amerikaanse West Texas Intermediate-olie werd maandag ruim 3 procent duurder en noteerde dinsdagochtend op bijna 80 dollar per vat. Noordzee-olie steeg maandag 3 procent en noteerde dinsdagochtend op bijna 82 dollar per vat. Een vat Noordzee-olie is in een week tijd bijna 8 procent duurder geworden..
De stijging van de olieprijzen heeft mede te maken met voorbereidingen van Israël op mogelijke aanvallen van Iran, zo melden bronnen aan zakenkrant The Wall Street Journal. Israël heeft zijn leger voor het eerst deze maand in de hoogste staat van paraatheid gebracht.
Olieprijs stijgt vooral door geopolitieke zorg om verstoring aanbod
Het Amerikaanse ministerie van Defensie kondigde zondag aan dat de VS een vliegdekschip heeft geherpositioneerd in het Midden-Oosten. De spanningen aldaar zijn sterk opgelopen, nadat het Israëlische leger de hoge Hamasleider Ismail Haniyeh in Teheran doodde. Ook schakelde Israël eind vorige maand een hoge Hezbollah-functionaris in Beiroet uit.
Leiders in de VS en andere landen vrezen al enige tijd voor een escalatie van de spanningen tussen Iran en Israël. In april waren er beperkte aanvallen tussen de twee landen. Een uitgebreider conflict zou kunnen overslaan naar andere delen van de regio, zeggen experts.
Ondertussen heeft olielandenclub OPEC+ de prognose voor de groei van de wereldwijde vraag naar olie voor dit jaar verlaagd, wat in principe een matigend effect op olieprijzen zou moeten hebben. De stijging van de olieprijs lijkt daarom vooral te maken te hebben met een zogenoemde 'risicopremie', als het aanbod van olie wordt verstoord door een oplaaiende conflict met Iran.