- De olieprijzen zitten dinsdag weer in de lift. Daar zijn twee redenen voor.
- Enerzijds zal de heropening van China, dat lange tijd gebukt ging onder strenge coronaregels, naar verwachting leiden tot meer vraag naar het zwarte goud.
- Anderzijds zorgt het koude winterweer in de VS voor minder aanbod van olie, door gedwongen sluitingen van raffinaderijen.
- Lees ook: 2 factoren kunnen ervoor zorgen dat olieprijzen in 2023 met meer dan 20% stijgen
De olieprijzen gingen dinsdag verder omhoog door de verwachting dat de Chinese vraag naar de brandstof verder zal toenemen.
De op een na grootste economie ter wereld neemt verdere stappen om het strenge coronabeleid los te laten. Zo hoeven reizigers die naar China gaan vanaf 8 januari niet meer in quarantaine. Het land opent daarmee na drie jaar van isolatie zijn grenzen.
Ook het aanhoudende koude winterweer in de Verenigde Staten, de grootste economie ter wereld, stuwde de olieprijzen. Het Amerikaanse vriesweer leidde tot sluitingen van raffinaderijen in het belangrijke olieproductiegebied aan de Golfkust van Texas. Meer dan een derde van de raffinagecapaciteit aan de Texas Gulf Coast werd de afgelopen dagen gesloten, waaronder de twee grootste raffinaderijen in de VS.
De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg dinsdagochtend in de Aziatische handel met 0,9 procent tot 80,30 dollar. Brentolie werd 1 procent duurder op 84,75 dollar per vat.
Afgelopen week lieten de olieprijzen al de sterkste stijging zien sinds oktober door het dreigement van Rusland om minder olie op te pompen uit protest tegen de maximumprijs die veel westerse landen hebben ingesteld voor Russische olie. Deze week zal president Vladimir Poetin naar verwachting een decreet tekenen met de gezamenlijke maatregelen die Rusland neemt als reactie op de maximumprijs.