- De Amerikaanse president Donald Trump heeft gedreigd met zogenoemde ‘secundaire tarieven’ richting Rusland en Iran.
- Dit zou betekenen dat landen die olie kopen van deze landen, hogere importheffingen van de VS kunnen verwachten voor hun eigen producten.
- Op de oliemarkt zijn prijzen maandag en dinsdag gestegen vanwege dit risico.
- Lees ook: In 2025 dreigt groot overschot aan olie: dat kan de olieprijs omlaag duwen
De Amerikaanse president Donald Trump heeft de oliemarkt flink opgeschud door te dreigen met zogenoemde secundaire tarieven voor Rusland en Iran. Dit betekent dat landen die Russische en Iraanse olie kopen, onderworpen zouden worden aan Amerikaanse importheffingen als ze ook handel drijven met de VS.
“Als dit werkelijkheid wordt, creëert dit een groot risico voor de markt, gelet op de aanzienlijke olie-exportvolumes van beide landen”, schreven grondstoffenstrategen van ING in een dinsdag gepubliceerd rapport. Rusland is ’s werelds op één na grootste olie-exporteur, terwijl Iran lid is van de Organisatie van Olie Exporterende Landen (OPEC).
China en India zijn de grootste afnemers van Russische ruwe olie. De “secundaire tarieven” van Trump zouden “zeer effectief kunnen zijn om andere landen te overtuigen om de beoogde olie te mijden, waarbij de impact van heffingen op de economie van het kopende land mogelijk veel groter is dan de voordelen van het kopen van afgeprijsde ruwe olie”, schreven de strategen van ING.
De rol van China is hierbij van belang, omdat dit land bijvoorbeeld zowel Iraanse als Russische olie afneemt, en dus te maken kan krijgen met extra importheffingen van Chinese producten in de VS, als het mechanisme van de ‘secundaire heffingen’ in werking treedt.
Maandag en dinsdag stegen olieprijzen, waarbij Brent olie een niveau van bijna 75 dollar per vat bereikte.
Importheffingen Trump brengen risico op hogere inflatie
De prijsstijgingen volgden op uitspraken van Trump, die afgelopen weekend bij NBC News vertelde dat hij “erg boos” was over de kritiek van de Russische president Vladimir Poetin op het leiderschap van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.
De Amerikaanse president zei ook dat hij Iran zou treffen met heffingen - en bombardementen - als Teheran geen deal sluit met Washington over zijn nucleaire programma.
Er is wel een risico met de aanpak van Trump: inflatie. Aangezien energieprijzen een belangrijke kostenpost zijn voor bijna alle industrieën, zouden “secundaire tarieven” het moeilijker maken voor Trump om prijsstijgingen in de VS af te remmen. “In plaats daarvan zouden de prijzen veel hoger worden”, schreven de strategen van ING.
De OPEC+ landen hebben wel toegezegd om de productie vanaf april te verhogen. Ook houden financiële markten rekening met economische groeivertraging, wat de vraag naar energie kan afremmen. Door deze dynamiek verwachten de meeste analisten nog steeds lagere olieprijzen. Uit een peiling van Reuters onder 49 economen en analisten in maart bleek dat zij verwachten dat de olieprijzen dit jaar onder druk zullen blijven staan.
LEES OOK: De vraag naar olie kan in 2030 pieken, zelfs met stijgende energievraag om datacentra voor AI te voeden