- Olieprijzen zijn vrijdag verder gedaald en zakken al een paar weken terug.
- Handelaren denken dat een economische recessie dit najaar de vraag naar energie kan drukken.
- Aan de andere kant verwachten sommige analisten juist een stijging van de olieprijs, vanwege toenemende krapte aan de aanbodzijde.
- Lees ook: Nederlandse inflatie blijft op hoog niveau van rond de 10%, volgens Europese rekenmethode
Olieprijzen gingen ook vrijdag licht omlaag. Daarmee lijkt een derde week van verliezen op rij in de maak, de langste reeks dit jaar.
Vooral zorgen over een mogelijke recessie hebben impact op de olieprijs, omdat bij economische krimp de vraag naar energie doorgaans minder is. Voor een vat Amerikaanse olie moest vrijdag voorbeurs 105,49 dollar worden betaald. Een vat Brentolie kostte 108,91 dollar.
De daling van olieprijzen begint ook zichtbaar te worden aan de pomp. Volgens consumentencollectief UnitedConsumers is de adviesprijs voor een liter Euro95 nu 2,460 euro. Dat was donderdag nog 2,464 euro. Vorige maand tikte de adviesprijs voor benzine nog een recordniveau van 2,504 euro aan.
De adviesprijs voor een liter diesel bedraagt nu 2,297 euro, tegen 2,304 euro op donderdag. Pomphouders kunnen wel afwijken van de adviesprijzen van de grote oliemaatschappijen. Doorgaans betalen automobilisten die prijzen alleen langs de snelweg. Bij pompstations elders liggen de prijzen vaak lager.
Zorgen om recessie drukken olieprijs
Eerder deze week kwamen onder andere gegevens naar buiten over de Amerikaanse consumentenbestedingen, die lager uitvielen dan verwacht. De bestedingen leveren veruit de grootste bijdrage aan het bruto binnenlands product van de grootste economie van de wereld.
Ook het beleid van centrale banken om de hoge inflatie in te dammen wakkert de vrees voor een recessie aan. Economische cijfers uit Azië wezen ook op een vermindering van de omstandigheden.
De olieprijs is in juni met ongeveer 8 gedaald. De daling volgt op een periode van stevige prijsstijgingen als gevolg van de oorlog in Oekraïne, problemen in de bevoorrading en een stijgende vraag. De prijssprong was voor de Amerikaanse president Joe Biden reden om producenten in het Midden-Oosten ertoe te bewegen de productie van ruwe olie op te voeren.
De organisatie van grote olie-exporterende landen OPEC en haar bondgenoten hebben deze week afspraken over een verdere verhoging van de olieproductie bekrachtigd. Biden reist later deze maand naar het Midden-Oosten om er bij Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten op aan te dringen de leveringen verder op te voeren.
Goldman Sachs rekent op stijging olieprijs deze zomer naar $140 per vat
Ondanks de huidige daling van olieprijzen, zien analisten van zakenbank Goldman Sachs een opleving in het verschiet liggen. Hoofdstrateeg voor de grondstoffenmarkt Jeff Currie vertelde dinsdag tegenover tv-zender CNBC dat de onderinvestering in de sector de belangrijkste reden is dat olieprijzen weer zullen stijgen.
De sancties van westerse landen tegen Russische olie zorgen ervoor dat die landen alternatieven moeten vinden, en dat zet extra druk op de aanbodzijde van de markt. Tegelijk zorgt de versoepeling van de coronalockdowns in China ervoor dat de vraag naar energie vanuit dat land weer stijgt.
De uitspraken van Currie onderschrijven een rapport van Goldman van 7 juni, waarin analisten van de zakenbank ook voorspelden dat de prijzen van ruwe olie tot 140 dollar vat zullen stijgen.