Olieprijzen kunnen de komende maanden met meer dan 60 procent stijgen, als het conflict in het Midden-Oosten echt escaleert. Dat stellen analisten van de Amerikaanse zakenbank Citi. 

De olieprijs kan oplopen tot 120 dollar per vat in het eerste kwartaal van 2025, aldus de analisten van de bank. Dat komt neer op een stijging van ongeveer 62 procent ten opzichte van de huidige prijs. 

In dit scenario gaan de analisten uit van verstoringen in het olieaanbod door een escalatie van het conflict in het Midden-Oosten. 

Als Israël reageert op de recente raketaanval van Iran, zou dit de belangrijke infrastructuur voor de olieproductie van Iran kunnen bedreigen. Dat zou serieuze gevolgen hebben voor het mondiale aanbod van ruwe olie en kan prijzen opdrijven, aldus energiedeskundige Eric Lee van Citi. 

“Er zijn verschillende scenario’s waarbij de olieproductie en export van Iran met enkele miljoenen vaten per dag wordt beïnvloed. In dat geval kunnen we iets zien dat lijkt op wat er in 2022 gebeurde met Rusland en Oekraïne”, zei analist Lee deze week in een interview met Yahoo Finance. Hij verwees daarbij naar de stijging van de olieprijzen kort na de start van de oorlog.

Israël heeft vooralsnog wel laten weten dat het bij een vergeldingsaanval tegen Iran militaire doelen zou treffen, en niet de nucleaire- of olie-infrastructuur.

Basisscenario: prijs van olie daalt met 18%

De voorspelling van een olieprijs van 120 dollar per vat wijkt aanzienlijk af van het basisscenario van de analisten van Citi. Dat gaat uit van stabiele olieprijzen rond 74 dollar per vat begin 2025, gevolgd door een daling van olieprijzen later in het jaar naar 60 dollar per vat. 

In het basisscenario van Citi daalt de prijs van olie met 18 procent. De reden hiervoor is dat Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en andere grote olieproducenten kunnen ingrijpen bij verstoringen in de bevoorrading, aldus Lee. Hij schat dat olieclub OPEC+ ongeveer 6 miljoen vaten per dag extra zou kunnen produceren. 

Ondertussen kampt de vraag naar olie ook met “problemen”, aldus analist Lee. Bijvoorbeeld door het groeiende aandeel elektrische auto’s in China. Ook de relatief zwakke economische ontwikkeling in China drukt de mondiale vraag naar olie momenteel.

Andere analisten hebben ook aangegeven dat olieprijzen zouden kunnen stijgen door escalaties in het Midden-Oosten, hoewel sommigen zeggen dat het risico op verstoringen van het Iraanse aanbod, klein is. 

LEES OOK: In 2025 dreigt groot overschot aan olie: dat kan de olieprijs omlaag duwen