- De olieprijs is tot het hoogste niveau in zeven jaar tijd gestegen door de spanningen tussen Rusland en Oekraïne.
- Brent-olie stond donderdag op ruim 90 dollar per vat.
- De olieprijs zou kunnen oplopen tot 150 dollar per vat in het eerste kwartaal van dit jaar, zeggen economen.
- Lees ook: Zo kwam het conflict tussen Rusland, Oekraïne en de NAVO tot stand – van de val van de Sovjet-Unie in 1991 tot de massale Russische troepenopbouw nu
De olieprijzen stegen donderdag tot het hoogste niveau in zeven jaar, terwijl de spanningen tussen Rusland en Oekraïne opliepen. Dat woog zwaarder dan de signalen die de Amerikaanse centrale bank deze week gaf van een strakker monetair beleid.
Brent-olie steeg met ongeveer 1 procent en noteerde voor het eerst sinds oktober 2014 boven de 90 dollar per vat. Amerikaanse ruwe olie werd verhandeld op ruim 88 dollar per vat, ook het hoogste niveau in ongeveer zeven jaar.
Woensdag kondigde de Federal Reserve aan dat er binnenkort een renteverhoging komt in de VS. Dat zorgde voor enige verkoopdruk op de oliemarkt. Maar donderdag stond Brent-olie weer boven de 90 dollar per vat, aldus analisten Daniel Briesemann en Carsten Fritsch van Commerzbank.
“Een sterkere prijsdaling wordt tegengehouden door de crisis in Oekraïne, aangezien er nog steeds bezorgdheid bestaat dat de Russische olie- en gasleveringen zouden kunnen worden belemmerd in het geval van militaire escalatie”, zeiden de analisten in een rapport.
Al wekenlang verzamelt Rusland duizenden troepen en artillerie aan de grens met Oekraïne, met onrustige grondstoffenmarkten als gevolg. Oekraïne en de Verenigde Staten hebben gewaarschuwd voor een op handen zijnde invasie, maar Rusland heeft herhaaldelijk beweerd dat het niet van plan is zo'n actie te ondernemen.
Olieprijs kan naar $150 per vat bij aanbodschok
De rally van olieprijzen begon deze week toen het conflict tussen Rusland en Oekraïne oplaaide. Rusland is de op één na grootste olieproducent ter wereld en handelaren zijn alert op elke verstoring van het aanbod die van invloed kan zijn op de energieleveranties aan Europa.
Economen van JPMorgan zeiden afgelopen week dat olie in het eerste kwartaal van 2022 tot 150 dollar per vat zou kunnen stijgen als het conflict tot een aanbodschok leidt.
Olielandenclub OPEC en haar bondgenoten, waaronder Rusland, komen op 2 februari bijeen. De coalitie zal waarschijnlijk vasthouden aan het plan om nog een bescheiden productieverhoging door te voeren, verwacht Edward Moya, senior aandelenanalist bij Oanda.
De Brent-olie is sinds de start van het jaar met ruim 10 procent gestegen door signalen dat de vraag naar energie niet is gedaald met de verspreiding van de omikronvariant.