Financiële markten reageren maandag op de toegenomen spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran. Olieprijzen en de goudprijzen stijgen, op aandelenmarkten zijn beleggers voorzichtig.
De olieprijzen gingen maandag na de flinke prijsstijgingen van vrijdag verder omhoog. Washington waarschuwde voor mogelijke terroristische aanslagen op Saudische olievelden. Dat zou de wraak van Iran kunnen zijn na de liquidatie van de Iraanse generaal Qassem Soleimani door de Verenigde Staten.
De prijs voor een vat Brentolie stond maandag ongeveer 2 procent hoger op ruim 70 dollar.
De spanningen escaleerden over het weekend verder nadat de Amerikaanse president Donald Trump dreigde met vergelding indien Iran “iets zou ondernemen”. Iran zwoer “wraak” voor Soleimani, die de nationale held en de tweede belangrijkste man na ayatollah Ali Khamenei was.
Een escalatie rondom Saudische olievelden als vorig jaar kan veel olieaanbod uitschakelen. Ook bestaat de vrees dat Iran olietankers in de Perzische Golf kan aanvallen als vergelding voor de dood van de generaal.
Ook tegen Irak klonken harde woorden van Trump. De VS zouden met harde sancties tegen het land komen, indien Irak Amerikaanse militairen het land uitstuurt. Het Iraakse parlement nam zondag daarvoor een resolutie aan. Een ruzie met de VS kan leiden tot verstoringen in Iraakse olieleveringen.
Goudprijs richting 1.600 dollar door spanning rond Iran
De goudprijs is maandag gestegen naar het hoogste niveau in meer dan zes jaar, aangejaagd door de oplopende spanningen in het Midden-Oosten. Het edelmetaal wordt in onrustige tijden op de financiële markten vaak beschouwd als een veilige haven.
De prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) steeg op de termijnmarkt in Singapore tot wel 1.588 dollar, wat het hoogste punt sinds april 2013 was. Ook de prijzen van andere edelmetalen zoals palladium, platina en zilver zaten in de lift.
De goudprijs is nog wel een eind verwijderd van het hoogste niveau ooit. Dat niveau werd in september 2011 bereikt, met een goudprijs van meer dan 1.900 dollar. Toen was er ook grote onzekerheid op de financiële markten.
Op Amsterdamse aandelenbeurs startte de AEX-index maandag 0,7 procent lager. Ook de andere Europese beurzen openden met verlies. De beurshandel zal deze week waarschijnlijk voor een groot deel worden overheerst door de spanningen in het Midden-Oosten.