Hoewel de prijs van ruwe olie steeds verder zakt, is de daling van adviesprijzen van de grote oliemaatschappijen al ruim een week tot stilstand gekomen.

Dat blijkt uit cijfers van consumentencollectief UnitedConsumers.

Of er voor automobilisten nog lagere prijzen in het verschiet liggen is volgens brandstofexpert Paul van Selms van de consumentenorganisatie koffiedik kijken. Daarvoor moet de olieprijs langere tijd structureel laag blijven. “De oude dure voorraden van oliemaatschappijen moeten immers eerst op”, aldus Van Selms.

Ook het nadeel van de zwakke euro ten opzichte van de dollar zet een rem op de prijsdaling aan de pomp. “Ruwe olie wordt betaald in dollars, terwijl wij aan de pomp betalen in euro’s”, vertelt Van Selms.

Adviesprijzen benzine en diesel stabiliseren

De gemiddelde adviesprijs voor een liter euro 95 daalde vorige maand zo’n 10 cent, maar blijft al meer dan een week stabiel op ongeveer 1,72 euro.

De gemiddelde adviesprijs voor diesel zakte vorige maand bijna 5 cent en is nu 1,44 per liter. Ook deze adviesprijs is afgelopen week niet verder gedaald.

Wat doen echte pompprijzen?

Pompstationhouders staat het vrij om van adviesprijzen af te wijken. Een beter beeld van daadwerkelijk getankte prijzen geeft de gemiddelde prijs die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bijhoudt, op basis van metingen van de uitgever van tankpassen Travelcard.

De meest recente data van deze reeks lopen tot 27 oktober dit jaar en zijn daarmee iets minder recent dan de adviesprijzen die UnitedConsumers hanteert. De stabilisering van de pompprijs van benzine is in de CBS-data nog niet terug te zien, zo blijkt uit onderstaande grafiek. Bij diesel is een licht afvlakking zichtbaar.

De gemiddelde benzineprijs lag per 27 oktober op 1,64 euro, blijkt uit de CBS-reeks. Dat is bijna 14 eurocent lager, vergeleken met de piek van begin juli dit jaar.

Dalende olieprijs

De prijs voor een vat Amerikaanse olie is dinsdag naar het laagste niveau sinds oktober 2011 gezakt. De daling volgde nadat Saudi-Arabië de prijzen voor de olie-export naar klanten in de Verenigde Staten maandag verlaagde.

Lees ook het artikel: Saudi-Arabië doet iets bijzonder: prijsaanval op Amerikaanse olie

Een vat Amerikaanse olie (van 159 liter) noteerde omstreeks 14.35 uur 2,2 procent lager op 77,00 dollar en raakte met 74,84 dollar de laagste koers in 3 jaar.

De prijs van Brentolie ging met 2,6 procent omlaag naar 82,59 dollar per vat en kwam tussentijds met 82,08 dollar per vat uit op het laagste peil in 4 jaar.

Naast de lagere prijzen van Saudi-Arabië staan de olieprijzen ook onder druk door de grotere olievoorraden in de VS. Die zijn vorige week waarschijnlijk gestegen naar het hoogste niveau in 4 maanden.

Oliekartel OPEC zal later deze maand in Wenen vergaderen over het productieplafond. Dat staat nu op 30 miljoen vaten per dag, maar de OPEC-leden zitten met hun productie boven dat plafond. Het kartel is goed voor circa 40 procent van de wereldwijde olieproductie.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl