- Olieprijzen zijn woensdag en donderdag flink gedaald tot onder de 40 dollar per vat.
- Door de nieuwe opleving van het coronavirus zijn er grote zorgen over de vraag naar olie de komende tijd.
- De olievoorraden nemen snel toe, in de VS met 4,3 miljoen vaten in de afgelopen week.
De prijzen voor ruwe olie doken woensdag en donderdag tot onder het niveau van 40 dollar, vanwege zorgen over de negatieve economische gevolgen van de oplaaiende coronapandemie en de stijging van voorraden van ruwe olie.
Contracten voor Amerikaanse olie (West Texas Intermediate) daalden tot onder 36 dollar per vat en een vat Brent olie werd minder dan 38 dollar waard.
De nieuwe opleving van het coronavirus vergroot zorgen dat de vraag naar olie relatief zwak blijft. Als economieën in de knel raken door lockdownmaatregelen neemt de vraag naar energie immers ook af.
Afgelopen maart vertoonden olieprijzen een duikvlucht, toen bij de eerste coronagolf het reizen tot een minimum werd beperkt en er overal lockdowns werden ingesteld.
De nieuwe coronagolf zal mogelijk opnieuw voor een sterke afname van de energievraag zorgen. In Europa wordt het openbare leven steeds verder aan banden gelegd, met deze week ook Duitsland en Frankrijk die nieuwe lockdownmaatregelen aankondigden.
Amerikaanse olievoorraden lopen op
Ook een rapport van de Energy Information Administration van woensdagochtend droeg bij aan de daling van olieprijzen. Daarin staat dat de Amerikaanse olievoorraden de afgelopen week met 4,3 miljoen vaten waren gegroeid, de grootste toename van de voorraad sinds juli.
De totale voorraad bedraagt nu ruim 492 miljoen vaten, zo’n 9 procent meet dan het 5-jaars gemiddelde voor deze tijd van het jaar.
ExxonMobil schrapt 14.000 banen
Grote oliebedrijven hebben flink last van de lage olieprijzen. Het Amerikaanse energiebedrijf ExxonMobil maakte donderdag bekend in de komende twee jaar het wereldwijde personeelsbestand met 15 procent te verkleinen. Dat betekent dat er in totaal ongeveer 14.000 banen worden geschrapt.
Ongeveer 1.900 banen gaan verloren in de Verenigde Staten. Eerder deze maand kondigde Exxon al een ontslaggolf in Europa aan.
Exxon hoopt met het schrappen van de banen “de efficiëntie te verbeteren en de kosten te verlagen”.
Eerder dit jaar kondigde ook Shell een forse saneringsronde aan, waarbij tussen de 7.000 en 9.000 banen zullen verdwijnen. Donderdag zei financieel topvrouw Jessica Uhl tegen analisten te verwachten tussen de 1,5 miljard en 2 miljard dollar kwijt te zijn aan ontslagvergoedingen bij de grootscheepse reorganisatie.