- De prijs van ruwe olie is tot het hoogste niveau in 3 jaar tijd gestegen.
- Hogere olieprijzen werken ook door aan de pomp, waar benzine en diesel op recordniveaus noteren.
- Voor een volle tank van 40 liter betaal je gemiddeld 12 euro meer in Nederland dan een jaar geleden.
De prijs van een vat Brentolie is dinsdag gestegen tot meer dan 80 dollar, wat het hoogste niveau sinds oktober 2018 is. De olieprijzen lopen al enige tijd op door de sterke vraag vanwege het economisch herstel van de coronacrisis.
Ook wordt gespeculeerd dat het aanbod op de oliemarkt steeds meer onder druk kan komen te staan, omdat minder wordt geïnvesteerd in nieuwe fossiele brandstofprojecten.
De prijs van een vat Brentolie (van 159 liter), de maatstaf voor olie uit het Midden-Oosten, Afrika en Europa, steeg tijdens de beurshandel in Azië 0,6 procent tot 80,03 dollar.
De prijs van een vat Amerikaanse WTI-olie (West Texas Intermediate) klom 0,8 procent tot 76,04 dollar per vat.
Kenners denken dat de olieprijzen nog wel verder kunnen gaan stijgen. Oliekartel OPEC en zijn bondgenoten waaronder Rusland zijn de productie geleidelijk aan het verhogen door de grotere vraag. Zij hadden eerder de olieproductie nog scherp verlaagd vanwege de coronacrisis om zo de prijzen te stutten.
Zakenbank Goldman Sachs denkt echter dat de productieverhogingen door de OPEC+, zoals die alliantie wordt genoemd, de komende tijd niet voldoende zullen zijn om het krappe aanbod op de oliemarkt te verhelpen. De OPEC komt later op de dag met een rapport over de verwachtingen voor de wereldwijde olievraag.
Benzine en diesel duurder
De stijgende olieprijzen gaan hand in hand met de sterk opgelopen gasprijzen. In Europa hebben de gasprijzen nieuwe recordniveaus bereikt en in het Verenigd Koninkrijk zijn er zelfs zorgen over tekorten aan gas nu het winterseizoen eraan komt.
Lees ook: Zo hard gaan de prijzen voor stroom en gas omhoog – en de winter moet nog beginnen
De stijging van olieprijzen werkt door op motorbrandstoffen zoals benzine en diesel, al is het effect niet een-op-een. Dit heeft onder meer te maken met de rol van belastingen.
In Nederland bestaat de benzineprijs bijvoorbeeld voor ongeveer twee derde uit accijns en btw, waardoor schommelingen in de productprijs een beperkt effect hebben op de prijs aan de pomp.
In de onderstaande grafiek zijn gemiddelde dagprijzen te zien voor benzine en diesel die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bijhoudt op basis van data van tankpasuitgever Travelcard. Het gaat hier dus om daadwerkelijk getankte prijzen.
De meest recente data zijn van 20 september, toen de gemiddelde prijs voor een liter ongelode benzine op afgerond 1,86 euro lag. Een liter diesel kostte toen gemiddeld 1,50 euro.
Vergelijk je dat met een jaar geleden, dan is de benzineprijs met 29 cent gestegen in twaalf maanden en de dieselprijs ligt gemiddeld 34 cent hoger. Voor een volle tank van 40 liter scheelt dat respectievelijk bijna 12 euro en 14 euro.