- De olieprijzen zouden tot boven de 150 dollar per vat kunnen stijgen als de Russische leveringen niet kunnen worden vervangen, aldus Neal Dingmann van Triust Capital.
- Volgens de analist hebben grote olieproducenten als de VS en OPEC geen reservecapaciteit om de productie verder op te voeren.
- “De enige die echte reservecapaciteit had, voor alle problemen, was Rusland”, aldus Dingmann.
- Lees ook: Goldman Sachs ziet olieprijzen deze zomer nog eens ruim 20% stijgen – ‘Enige oplossing is investeren in energiesector’
De recente dip in de olieprijzen is tijdelijk, aldus analist Neal Dingmann van Triust Capital. Hij denkt dat de prijzen zouden kunnen stijgen tot meer dan 150 dollar per vat, als de Russische ruwe olie niet kan worden vervangen.
De Europese Unie is bezig met de geleidelijke invoering van een embargo op Russische olie, dat later dit jaar volledig van kracht zal worden. Ondertussen hebben de leiders van de G7 een voorstel besproken om een prijsplafond in te stellen.
Sommige experts uit de sector waarschuwen dat dergelijke maatregelen ertoe kunnen leiden dat miljoenen vaten uit de markt worden genomen, omdat Rusland als vergelding een prijsstijging wil veroorzaken.
“Ik denk dat veel van dit, vooral voor olie, te herleiden is naar Rusland”, vertelt Dingmann aan Yahoo Finance Live. “En ik denk dat het aanbod wordt verstoord, zo niet aan het eind van het jaar, dan toch eerder. Ik denk dat hierdoor de olieprijzen misschien zelfs hoger kunnen pieken dan wat we een paar maanden geleden zagen.”
Op donderdag schommelt de prijs van een vat Brent-olie rond de 97 dollar. Door de Russische inval in Oekraïne lag de prijs van een dergelijk vat in maart nog boven de 120 dollar.
Op de vraag hoe hoog de olieprijs nog kan stijgen, antwoordde Dingmann "ruim boven de 150 dollar". Daarbij merkte hij op dat de leden van OPEC+ en de VS bijna geen reservecapaciteit hebben om meer olie te produceren. "De enige die echte reservecapaciteit had, voor alle problemen, was Rusland."
"Als de Russische capaciteit verdwijnt, denk ik dat er voor het einde van het jaar een piek komt die mogelijk 50 procent hoger ligt", waarschuwde hij. De topleveranciers van olie hebben nu al moeite om de vraag bij te benen. De OPEC haalde in juni opnieuw haar productiequota niet, meldde Reuters.
De Amerikaanse president Joe Biden zal later deze week naar Saoedi-Arabië reizen om er bij de leider van de OPEC op aan te dringen de olieproductie op te voeren. Maar Dingman is sceptisch of de reis zal resulteren in enige verhoging. "Ik denk dat het een vrij vruchteloze reis wordt", zei hij. "Bijna alle OPEC+ leden zouden nu al meer produceren, als ze konden."