- Olieprijzen zijn dit jaar fors gestegen en leveren via duurdere benzine, diesel en kerosine een belangrijke bijdrage aan de inflatie.
- De meningen van analisten over de ontwikkeling van olieprijzen lopen fors uiteen. Sommigen zien een verdere stijging naar 120 dollar per vat.
- Anderen denken dat olieprijzen gaan zakken, als het conflict rond Oekraïne niet verder escaleert.
- Lees ook: Ook in Europa probeert de beurs te herstellen: 2 grafieken laten zien waarom er nog een tandje bij zal moeten
Analisten hebben sterk uiteenlopende visies op de ontwikkelingen van olieprijzen in de komende maanden. Dit heeft te maken met onzekerheid rond politieke crisis rond Oekraïne en de ontwikkeling van vraag en aanbod.
De recente stijging van de olieprijzen zou kunnen aanhouden tot het midden van dit jaar, als de vraag naar reizen weer aantrekt vanwege het afvlakken van de coronapandemie, stellen analisten van Bank of America in een dinsdag gepubliceerd bericht.
“De combinatie van vaccins en medicijnen doet vermoeden dat COVID-19 binnenkort endemisch zou kunnen worden”, aldus analisten van de bank. Betere behandelingen en minder onzekerheid rond het virus kunnen een periode van economische normalisering inluiden.
Kenners bij de bank zeggen dat Brent-olie vanaf de huidige niveaus met 32 procent zou kunnen stijgen tot 120 dollar per vat. Dat zou het hoogste niveau zijn sinds het laatste hoogtepunt in 2012. De prijs van een vat Brent-olie noteerde donderdag op bijna 92 dollar.
Hogere vraag naar reizen kan de olieprijs naar nieuw hoogtepunt stuwen
De verwachte opleving van het reisverkeer zal de vraag naar motorbrandstoffen zoals benzine, diesel en kerosine moeten aanwakkeren, aldus het rapport van Bank of America. Dat alleen al zou kunnen leiden tot hogere olieprijzen, want een groot deel van de fossiele brandstof wordt gebruikt voor het vervoer.
"De hogere vraag, de dalende reservecapaciteit, de lage olievoorraden en toenemende geopolitieke spanningen wijzen erop dat Brent-olie tegen het midden van dit jaar een niveau van 120 dollar per vat zal bereiken, alvorens in de tweede helft van het jaar terug te vallen naar 80 dollar per vat", aldus de analisten.
Beleggers in de energiesector volgen nauwlettend de oplaaiende spanningen tussen Rusland en Oekraïne, die vermoedelijk een deel van de recente stijgingen van de olieprijzen verklaren. De olieprijzen zijn dit jaar al met ongeveer 17 procent gestegen.
Het vermogen van olie om boven het prijsniveau van 100 dollar te blijven, wordt momenteel tegengehouden door een sterker wordende Amerikaanse dollar, volgens de analisten van Bank of America. Omdat olie internationaal in dollars wordt afgerekend, maakt een duurdere dollar het voor landen met andere valuta extra prijzig om olie in te kopen en dat werkt remmend op de vraag.
De bank ziet mogelijkheden voor een zwakkere dollar als de Amerikaanse centrale bank onverwacht minder agressief omgaat met een reeks voorgenomen renteverhogingen. Juist de verwachting dat rentes in de VS relatief sneller stijgen dan in andere delen van de wereld heeft de dollar in de kaart gespeeld, omdat het voor valutahandelaren aantrekkelijker is om geld op dollarrekeningen te parkeren.
De basisverwachting van de analisten van Bank of America blijft dat de Fed de rente dit jaar ten minste vier keer zal verhogen. Dit betekent dat de kracht van de Amerikaanse dollar zou kunnen aanhouden en een eventuele piek van de olieprijs op 120 dollar waarschijnlijk van korte duur zou zijn.
De olieprijs kan met 20 procent zakken als het conflict in Oekraïne opgelost wordt
Analisten van de Duitse vermogensbeheerder DWS zien juist een sterk neerwaarts potentieel voor de olieprijs, op het moment dat de spanningen tussen Rusland en Oekraïne afnemen. Een daling van olieprijzen met 20 procent ligt dan in het verschiet.
De recente pieken in de olieprijs zijn deels gedreven door de spanningen rondom Oekraïne. Oliehandelaren houden de inzet van 130.000 troepen door Rusland aan de grens met Oekraïne in de gaten. Het Kremlin onder leiding van president Vladimir Poetin eist onder meer dat de NAVO het lidmaatschap van Oekraïne en andere voormalige Sovjetlanden niet aanvaardt.
"De prijs van een vat Amerikaanse olie is nu dicht bij 90 dollar. Wij denken dat de olieprijs bijna 20 dollar te hoog is, een risico-opslag die de geopolitieke risico's op dit moment weerspiegelt", schrijft beleggingsstrateeg David Bianco van DWS Group in een notitie.
"Maar als het conflict tussen Rusland en Oekraïne de-escaleert of als er een nieuwe status quo ontstaat, denken wij dat olieprijzen weer in de buurt van de 70 dollar per vat zullen komen", geeft Bianco aan. Een inzakking tot 70 dollar zou een daling van 22 procent betekenen.