- Rusland heeft een lijst met 59 westerse bedrijven opgesteld die genationaliseerd kunnen worden.
- De reden daarvoor is dat de ondernemingen zich terugtrokken uit het land vanwege de oorlog in Oekraïne.
- Eerder kondigde Moskou al een wetsvoorstel aan om bedrijven die voor meer dan 25 procent in handen waren van buitenlanders uit zogeheten ‘onvriendelijke naties’ onder curatele te stellen.
- Lees ook: Rusland krijgt ‘junkstatus’ en kan naar verwachting vanaf april al in gebreke blijven bij terugbetalen staatsleningen.
Op een Russische lijst met ondernemingen die genationaliseerd zouden kunnen worden staan bedrijven als Shell, en Volkswagen. De activiteiten van die bedrijven in Rusland zouden uiteindelijk door de staat toegeëigend kunnen worden.
De reden daarvoor is dat de ondernemingen zich terugtrokken uit het land vanwege de oorlog in Oekraïne, volgens het Kremlin zonder garanties te geven aan consumenten.
Op de lijst staan nu 59 westerse bedrijven, meldt het Russische nieuwsagentschap Izvestia. Naast olie- en gasconcern Shell en autoproducent Volkswagen staan ook IKEA en Toyota op deze lijst.
De lijst kan nog worden uitgebreid met meer bedrijven, waarschuwde Oleg Pavlov van het Openbaar Consumenten Initiatief, dat de lijst samenstelde. Die is al naar de regering gestuurd. Maar als meer bedrijven stoppen met zakendoen in het land en Russische consumenten zonder garanties achterlaten, komen die volgens Pavlov ook op de lijst te staan.
Nieuwe wet om bedrijven onder curatele te stellen
Eerder nam de regering in Moskou een wetsvoorstel aan om bedrijven die voor meer dan 25 procent in handen waren van buitenlanders uit zogeheten 'onvriendelijke naties' onder curatele te stellen.
Bedrijven kunnen die curatele voorkomen door binnen vijf dagen na aankondiging de activiteiten te hervatten of hun aandelen te verkopen, stelde Verenigd Rusland, de partij van president Vladimir Poetin, eerder. Dan moeten de activiteiten en werknemers wel behouden blijven.
Gebeurt dat niet dan wordt er een tijdelijk bestuur voor drie maanden aangesteld door een rechter en de bedrijfsbezittingen en -activiteiten ondergebracht in een nieuwe onderneming. Na afloop van die drie maanden worden de aandelen in de nieuwe organisaties dan geveild. Voor de bedrijven op deze lijst zou eenzelfde regeling kunnen gaan gelden.
Shell schrijft $400 miljoen af activiteiten in Rusland
Shell moet 400 miljoen dollar afschrijven op activiteiten waarmee het brandstoffen levert in Rusland, blijkt uit het jaarverslag van het bedrijf. Die activiteiten zijn de tankstations die Shell in dat land heeft, de brandstoflevering voor vliegtuigen en een onderdeel dat smeermiddelen verkoopt. Omgerekend komt die afschrijving neer op ruim 362 miljoen euro.
Shell maakte deze week bekend Rusland helemaal te verlaten vanwege de Russische inval in Oekraïne. Eerder had het concern al besloten zijn deelnemingen in olie- en gaswinningsprojecten en pijpleidingen van de hand te gaan doen. Die belangen hadden eind vorig jaar een boekwaarde van 3 miljard dollar, maar Shell denkt niet dat bedrag te kunnen krijgen bij verkoop op dit moment. Ook daar rekent de onderneming dus op een financiële tegenvaller.
Topman Ben van Beurden verdiende afgelopen jaar in totaal 7,4 miljoen euro, 26 procent meer dan in 2020. Van Beurden kreeg onder meer een bonus van ruim 2,5 miljoen euro vanwege de sterke resultaten van Shell.
In 2020 kreeg de directie van Shell geen bonus vanwege de impact van de coronapandemie. Het basissalaris van Van Beurden stijgt dit jaar met 3,5 procent.