- De groei van de wereldwijde vraag naar olie is aan het vertragen en zal volgens Bank of America pieken in 2030.
- Daar zal zelfs de energie-intensieve infrastructuur die nodig is voor artificial intelligence (AI), niks aan veranderen.
- De vraag naar olie staat onder druk, omdat het wereldwijde inkomen nog maar langzaam toeneemt en door de energietransitie.
- Lees ook: Dure dollar drijft benzineprijs op
De wereldwijde energiebehoefte groeit nog maar mondjesmaat en analisten van Bank of America verwachten dat de vraag naar olie in 2030 zijn hoogtepunt zal bereiken. Zelfs het opbouwen van de energie-intensieve infrastructuur voor toepassingen van artificial intelligence (AI) zal die trend niet keren.
“De vraag naar olie hangt aan een zijden draadje”, schrijven analisten van de bank deze week in een rapport. “Zelfs met de hype rond artificial intelligence en datacentra zal de wereldwijde energieconsumptie tot 2030 met minder dan 3 procent per jaar zal groeien. En de vraag naar olie groeit jaarlijks waarschijnlijk met hooguit 1 procent.”
Volgens een analyse van analisten groeit het mondiale inkomen sinds het eerste decennium van deze eeuw steeds langzamer en is de jaarlijkse groei van 6,5 procent gemiddeld teruggevallen naar 4,9 procent. De komende jaren zal structurele tegenwind in China en Europa de groei van het wereldwijde inkomen tussen de 3 en 3,5 procent houden.
Het logische gevolg van het vertragen van de economische groei is dat de wereldwijde vraag naar energie onder druk komt te staan, stelt Bank of America. De analisten verwachten dat de groei van de vraag naar ruwe olie de komende jaren fors zal afnemen, van een stijging van 1,1 miljoen vaten per dag in 2025 naar 400.000 aan het begin van het volgende decennium.
Wel groei van energievraag in de VS door artificial intelligence
Het groeiverhaal ziet er in de VS wat anders uit, omdat de economie daar naar verwachting robuust zal blijven en de energie-intensieve datacentra voor AI de lokale vraag naar energie naar het hoogste niveau in twintig jaar zullen stuwen.
Maar dat betekent niet noodzakelijkerwijs dat de vraag naar olie ook gaat stijgen, want hernieuwbare energie is een grote opmars aan het maken. Naar verwachting zal zonne-energie dit jaar de snelstgroeiende energiebron zijn in de Verenigde Staten.
Ook wereldwijd zal de omarming van groene energie een belangrijke factor zijn voor het afnemen van de olieconsumptie, schrijft Bank of America. Zelfs als de Amerikaanse president Donald Trump met succes allerlei beleid zal schrappen ten aanzien van elektrische auto's en windenergie, blijft er wereldwijd veel momentum voor hernieuwbare energie.
"De investeringen in de energietransitie blijven onverminderd hoog", schrijft de bank. "Zelfs Saudi-Arabië zet vol in op wind- en zonne-energie en is bezig het gebruik van fossiele brandstoffen voor het opwekken van elektriciteit drastisch te verminderen."
De analisten van Bank of America staan niet alleen met de prognose over een piek in de wereldwijde vraag naar olie. Dergelijke verwachtingen staan centraal in het debat tussen de OPEC en het Internationaal Energie Agentschap. De IEA verwacht dat de vraag naar olie al voor 2030 gaat pieken.
LEES OOK: OPEC ziet minder vraag naar olie door zwakke economie van China.