De inkomsten uit de Russische olie-export zijn sinds het begin van 2022 met 50 procent gestegen, waarbij het Kremlin volgens het Internationaal Energieagentschap maandelijks bijna 20 miljard dollar aan opbrengsten genereert.

Het exportvolume van Russische olie is recente weer gestegen tot het niveau van voor de Russische inval in Oekraïne. De oorlog in Oekraïne is gepaard gegaan met een piek in de olieprijzen en dat is de olie-inkomsten van Rusland ten goede gekomen. 

Vraag naar Russische olie vanuit India en China is toegenomen

In april steeg de Russische olie-export met 620.000 vaten per dag ten opzichte van de voorgaande maand tot een totaal van 8,1 miljoen vaten per dag. Het gaat hierbij om een combinatie van ruwe olie en olieproducten zoals diesel, stookolie en nafta.

Het exportvolume is inmiddels weer terug op het gemiddelde van januari en februari, aldus het energieagentschap IEA. De toegenomen vraag vanuit India en China compenseerde de dalingen van de vraag vanuit de VS en Europa.

Westerse sancties hebben vooralsnog slechts een beperkt effect op de internationale afzet van Russische olie. De Europese Unie heeft het Kremlin publiekelijk veroordeeld voor de oorlog in Oekraïne, maar heeft nog geen olie-embargo afgekondigd en blijft de belangrijkste exportmarkt van Rusland.

Toch is de Russische olie-export naar de EU dit jaar met 535.000 vaten per dag gedaald, aldus energie-agentschap IEA.

De Europese Unie werkt aan een volledig embargo op Russische olie, maar vooral Hongarije ligt hierbij nog flink dwars.

LEES OOK: Brussel verzwakt olieboycot om alle EU-landen mee te krijgen – maar Tsjechië, Hongarije en Slowakije liggen nog dwars