- De Verenigde Staten zou de strategische reserves willen aanspreken om de olieprijzen te stabiliseren.
- Olieprijzen gingen donderdag flink omlaag door de berichten dat men tot wel 180 miljoen vaten wil gaan vrijgeven.
- Oliekartel OPEC en bondgenoten als Rusland beslissen later op donderdag over de productie.
- Lees ook: Russische olietankers zetten locatiegegevens vaker uit: mogelijk om westerse sancties te omzeilen.
Om de prijzen op de oliemarkt te stabiliseren zouden de Verenigde Staten overwegen meer van de strategische reserves van het land aan te spreken. De regering-Biden hoopt de benzineprijzen zo dan weer omlaag te brengen.
Donderdag komen ook de ministers van grote olieproducerende landen van oliekartel OPEC en bondgenoten zoals Rusland bijeen voor een maandelijkse vergadering. Ze zullen praten over de productieniveaus voor de maand mei.
Onder andere de Verenigde Staten, maar ook Japan en Europa, roepen de olielanden al een tijdje op om veel meer olie op te pompen. Sinds de oorlog in Oekraïne zijn de olieprijzen fors gestegen. Tot nu toe heeft het oliekartel daar niet naar geluisterd.
De Verenigde Staten hebben import uit Rusland verboden
Anonieme bronnen verklaren tegenover persbureau Bloomberg dat de Verenigde Staten gedurende enkele maanden elke dag één miljoen vaten uit de reserves vrij zou willen geven
In totaal zo het kunnen gaan omwel 180 miljoen vaten. Eerder beloofde de Amerikaanse president Joe Biden al 30 miljoen vaten olie uit de reserves om de mondiale energiemarkt te stabiliseren.
Het Witte Huis laat weten dat Biden donderdag bekend zal maken hoe zijn regering de benzineprijs naar beneden wil brengen, maar gaat verder nog niet in op details. Sinds de oorlog in Oekraïne zijn de olieprijzen flink gestegen.
Het zou zo om de grootste vrijgave uit de Amerikaanse strategische voorraden ooit zijn. De prijs van een vat Amerikaanse WTI-olie daalde daarop 6,4 procent tot 100,86 dollar per vat (van 159 liter). Brent, de maatstaf voor olie uit het Midden-Oosten, Europa en Afrika, zakte 5,3 procent tot 107,39 dollar per vat.
De OPEC_ hield eerder deze maand nog vast aan de eerdere afspraken om de productie maandelijks met slechts 400.000 vaten per dag te verhogen.
De olieprijzen waren voor het begin van de oorlog in Oekraïne al hoog, maar schoten verder omhoog door de zorgen over de toevoer uit het olierijke Rusland. Door de westerse sancties tegen het land durven veel handelaren geen Russische olie meer te kopen. De Verenigde Staten hebben de import van fossiele brandstoffen uit Rusland verboden.
Internationaal Energie Agentschap zal vrijdag vergadering houden over de oliemarkt
Hoge brandstofprijzen en inflatie in de VS kunnen de populariteit van Biden bij het publiek ondermijnen, omdat de koopkracht van huishoudens wordt geraakt. Biden komt volgens het Witte Huis later op de dag met een verklaring over zijn inspanningen om de hoge brandstofprijzen voor Amerikanen tegen te gaan.
Daarnaast gaan de landen van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) vrijdag een soort noodvergadering houden over de oliemarkt. Mogelijk kunnen ook leden van het IEA besluiten tot een vrijgave van olie uit de strategische reserves. Begin maart besloten de IEA-landen ook al tot een dergelijke stap. Toen werden 60 miljoen vaten op de markt gebracht, waarvan 30 miljoen door de VS.
De olieprijzen staan ook onder druk door de lockdownmaatregelen in de Chinese miljoenenstad Shanghai. Door die lockdown wordt de olievraag vanuit China geraakt.