- Olieprijzen schommelen na een flinke daling weer rond de 100 dollar per vat. Maar dat zal niet lang zo blijven, aldus zakenbank UBS
- Analisten van de Zwitserse bank denken dat de wereldwijde vraag naar olie tot recordhoogte zal klimmen deze zomer, omdat reizen in de zomermaanden zal toenemen door coronaversoepelingen.
- In reactie op de oorlog in Oekraïne schoot de prijs van een vat Brent-olie eind februari omhoog naar 139 dollar.
- Lees ook: Europese Commissie wil in 2027 helemaal af van Russische olie en gas – VS zet stap voor hogere importtarieven op Russische goederen
De olieprijzen daalden deze week flink. Maar verwacht wordt dat de prijzen weer zullen stijgen, nu de markt kampt met aanhoudende tekorten, aldus de Zwitserse zakenbank UBS.
Het uitbreken van de oorlog stuwde de prijs van een vat Brent-olie eind februari naar 139 dollar, een recordhoogte die sinds 2008 niet meer was gezien.
Op dinsdag daalde de prijs van een vat Brent weer tot onder de 100 dollar. Dat was voor het eerst sinds 23 februari, twee dagen voor de inval van Oekraïne.
Inmiddels is de prijs van Brent-olie weer iets gestegen. Op het moment van schrijven gaan vaten voor ongeveer 102 dollar over de toonbank.
Dat de olieprijzen deze week flink daalden heeft onder meer te maken met een daling van de verwachte vraag uit China. Vanwege stijgende coronabesmettingen heeft het land lockdowns ingesteld in Shanghai en Shenzen. Dat dempt de wereldwijde vraag naar olie.
Daarnaast nemen de zorgen over de aanvoer van ruwe olie af door besprekingen over een mogelijk staakt-het-vuren tussen Rusland en Oekraïne. Al eindigde ook de vierde gespreksronde zonder overeenkomst.
"Ondanks de recente daling kunnen olieprijzen op relatief hoge niveaus blijven", zei Mark Haefale, chief investment officer bij UBS Global Wealth Management, in een dinsdag gepubliceerd bericht.
De beleggingsstrateeg van UBS gaf drie redenen waarom de olieprijs tegen juni weer kan oprukken naar 125 dollar per vat.
Sancties tegen Rusland raken aanvoer van olie
Ten eerste zullen westerse sancties zorgen voor een selectieve beperking van de Russische olie-export en treffen sancties de Russische productie. Daardoor zal het mondiale aanbod nog krapper worden.
"De vertraging waarmee het effect van deze beperkingen in de gegevens tot uiting komt, droeg mogelijk bij tot de omvang van de recente daling van de wereldprijzen van ruwe olie. Dit betekent niet dat de maatregelen tot nu toe geen effect zullen hebben. Wij verwachten dat de gevolgen voor de Russische olie-export en -productie later deze maand duidelijker zullen worden", aldus Haefale.
Gebrek aan Russische olie kan moeilijk worden opgevangen
Ten tweede zal het moeilijk zijn om een vermindering van de mondiale productie te compenseren. UBS raamt de reservecapaciteit die snel door OPEC en andere olieproducerende landen kan worden ingebracht op minder dan 1,8 miljoen vaten per dag. Dat is minder dan 2 procent van de mondiale vraag.
"Dat geeft weinig flexibiliteit om verstoringen van het aanbod op korte termijn aan te pakken", aangezien OPEC+ moeite heeft om zijn steeds hogere productiedoelstellingen te halen, aldus de zakenbank.
Ook de Verenigde Staten biedt volgens UBS geen uitweg. Voorzichtigheid bij investeringen van Amerikaanse olieconcerns vertraagt de reactie van olieproducenten. Daarnaast biedt de vrijgave van olie uit de strategische reserves "slechts zeer kortstondige verlichting" voor de markt.
Om aan de mondiale vraag te voldoen, zullen Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten waarschijnlijk de productie moeten opvoeren.
Vraag naar olie naar recordhoogte
Ten derde ziet UBS de wereldwijde vraag naar olie nog steeds afstevenen op een recordhoogte van meer dan 101 miljoen vaten per dag in de tweede helft van 2022.
Wat hierbij meespeelt is dat Europeanen en Amerikanen terugkeren naar normale reispatronen, nu coronabeperkingen worden opgeheven.
"Hoewel nieuwe lockdowns in China het olieverbruik zouden kunnen beperken, is de ervaring uit het verleden dat de gevolgen op middellange termijn meestal bescheiden zijn", aldus het rapport.
De zakenbank ziet olieprijzen "geleidelijk dalen" tot 105 dollar per vat tegen het einde van het jaar. Beleggingen in ruwe olie en energieaandelen blijven voorlopig een bescherming tegen het conflict in Oekraïne, zo is de inschatting van UBS.