Nu de handelsoorlog even op een lager pitje staat, hebben de aandelenmarkten weer wat momentum gekregen, maar dat kan niet gezegd worden over olieprijzen.

Oliemarkten leken woensdag een signaal uit het Witte Huis te negeren dat de handelsoorlog met China wel eens snel een stuk minder intensief zou kunnen worden, wat minder neerwaartse druk zou betekenen voor de vraag naar energie.

Maar de crash van de olieprijs die al in gang is gezet vanaf het begin van het presidentschap van Donald Trump zet zich juist voort. Brent-olie is sinds de piek in januari zo’n 20 procent naar beneden gegaan en de prijzen van Amerikaanse olie zelfs nog iets harder.

Importtarieven vergroten de angst voor een recessie

De roep van Trump om lagere olieprijzen werd beetje bij beetje realiteit tijdens de eerste maanden van het jaar, toen de angst voor een recessie echt toesloeg

De oliemarkt bevond zich al in een lastig parket vanwege het verwachte overaanbod in 2025, een scenario dat nog veel slechter kan uitpakken, als de vraag naar energie vanwege een wereldwijde recessie daalt.

Naarmate de tijd verstrijkt versterken de acties van Trump de zorgen om een economische terugval alleen maar. De op 2 april aangekondigde 'wederkerige heffingen' hebben het momentum voor olieprijzen aangetast. Toen olieprijzen in één dag tijd met 7 procent omlaag gingen, moesten analisten hun vooruitzichten aanpassen.

"Nu we onze prognose voor olieprijzen acht maanden te vroeg hebben bereikt, verlagen we onze voorspelling voor Brent-olie van 73 dollar per vat naar 66 dollar per vat. En we verlagen onze verwachting voor 2026 naar 58 dollar per vat", schreven analisten van zakenbank JPMorgan half april.

Hoewel de extreem hoge importheffingen op 9 april voor de meeste landen op pauze werden gezet, verlaagde energie-agentschap IEA de verwachtingen voor de groei van de vraag naar olie vanwege alle onzekerheid van 1,03 miljoen vaten per dag naar 726.000 vaten per dag.

Overaanbod van olie blijft een zorg

De schuld voor de almaar dalende olieprijzen ligt bij de OPEC. Het door Saudi-Arabië geleide oliekartel gaat binnenkort mogelijk nog meer olie op de markt brengen. Na jaren van verminderde productie bespreekt de OPEC+ groep nu plannen om de productiequota stap voor stap te verruimen.

Bronnen zeiden woensdag tegen Reuters dat verschillende OPEC-leden hun productie in juni voor de tweede maand op rij willen verhogen en dat wijst op een oplaaiend conflict binnen de OPEC over het naleven van de productiequota. Nu sommige leden meer produceren dan is afgesproken, is de olielandengroep van plan de productiequota in mei te verhogen.

LEES OOK: De prijzen van Russische olie dalen, maar nog niet hard genoeg om de financiering van de oorlog in Oekraïne te raken