Saoedi-Arabië wil niet dat belangrijke olieproducerende landen hun productie gaan verlagen in verband met de gedaalde olieprijzen. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.
1. De OPEC is er op dinsdagavond niet in geslaagd om een akkoord te sluiten om de olieproductie te verlagen om de prijs van het zwarte goud te steunen. Volgens gegevens van persbureau Bloomberg is de olieprijs voor 9 van de 12 OPEC-leden onder het breakeven-niveau gezakt. OPEC’s primus inter pares – Saoedi-Arabië – houdt echter een gezamenlijk overeengekomen productieverlaging tegen.
Volgens de Saoedische olieminister Ali Al-Naimi zal de oliemarkt zichzelf uiteindelijk stabiliseren, zonder dat daarvoor productieverlagingen nodig zijn. Het is daarom niet nodig dat grote olieproducerende landen als Saoedi-Arabië en de Verenigde Staten de productie terugschroeven, aldus de minister.
Maar ook de Russen, die moeten bloeden bij de huidige olieprijzen, willen de kraan niet een stukje dichtdraaien. Igor Sochin, de topman van de Ruslands grootste oliemaatschappij Rosneft, gaf toe dat er sprake is van overproductie, maar dit aanbodoverschot “is niet kritiek”. Zelfs bij een prijs van 60 dollar per vat zou Rusland de productie niet willen verlagen, aldus Sochin.
The Wall Street Journal meldde dat OPEC op donderdag zou kunnen afspreken dat het huidige productie-quota van 30 miljoen vaten per dag in acht wordt genomen. De afgelopen maanden ligt de productie van de OPEC een beetje boven dat niveau.
2. De vicepresident van de Europese Centrale Bank, Vitor Constancio, heeft een lans gebroken voor grootschalige aankopen van staatsleningen. Constancio zei woensdagochtend in een toespraak in Londen dat aankopen de wisselkoers van de euro zullen verzwakken en dat inflatieverwachtingen er door zullen stijgen.
Kritiek dat een aankoopprogramma betekent dat lidstaten structurele hervormingen zullen uitstellen wees Constancio van de hand. "Het is niet de taak van de centrale bank om meer of minder druk uit te voeren op overheden om beleid te voeren waar zij zelf voor verantwoordelijk zijn", aldus Constancio.
Eventuele aankopen van staatsleningen zouden verdeeld zijn over alle eurolidstaten naar rato van hun kapitaalbelang in de ECB. En wanneer zou de ECB kunnen beginnen met het aankoopprogramma? Pas in het eerste kwartaal van 2015 wordt het aankoopprogramma in overweging genomen en alleen als de huidige maatregelen niet genoeg zijn om de balans op te blazen naar 3 biljoen euro van 2 biljoen euro.
Constancio heeft nog niet eerder zo sterk gehint op aankopen van staatsobligaties. Hij ging echter niet zover als zijn collega Luc Coene van de Belgische centrale bank. Coene zei een aantal weken geleden dat de ECB meteen de geldpers moet aanzetten om staatsleningen op te kopen.
3. En de ECB is rijkelijk laat met een echt programma van kwantitatieve verruiming, iets waar de Amerikaanse Federal Reserve en de Bank of England al in 2009 mee zijn begonnen. Tussen 2010 en 2012 kocht de ECB ook staatsleningen onder het gestaakte aankoopprogramma SMP. Onder het SMP trok de ECB echter direct weer de reserves uit het financiële systeem die met de aankopen waren gecreëerd.
Met het in het in 2012 gelanceerde aankoopprogramma OMT spendeerde de ECB nog geen cent. En dat is meteen ook het grote probleem. De belofte van de ECB om zo nodig onbeperkte staatsleningen te kopen was genoeg voor beleggers om zich massaal op Zuid-Europese staatsleningen te storten. Vooral buitenlandse partijen stapten in, en de instroom van dit speculatieve kapitaal in de obligatiemarkt van de eurozone leidde tot een sterke appreciatie van de euro. De ECB maakte pas in mei dit jaar een einde aan dit feestje. Het kwaad was toen al geschied en de harde euro had de groei en de inflatie geremd.
4. Voor verzekeraar Delta Lloyd is de aankoop van één van zijn securitisaties door de ECB een verdeeld genoegen. De ECB heeft deze week 42 procent van Delta Lloyds door hypotheken gedekte obligatie van 700 miljoen euro gekocht. Het is leuk als de ECB je papier wil kopen, want dan stijgt de prijs en daalt de rente (en misschien laat Delta Lloyd hypotheeknemers meeprofiteren). Maar het aandeel van de ECB is wel erg groot, en verstoort de markt en prijsvorming. En dat baart ook Delta Lloyd zorgen. Delta Lloyds Treasury-directeur zei tegen het Financieele Dagblad dat "voor onze financiering niet afhankelijk willen zijn van een centrale bank. Dat wil niemand."
5. Nein, nein en nog eens nein. De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble heeft dinsdag in een interview gezegd dat Duitsland onder geen beding fiscale stimulering zal doen. Tegen tv-zender ZDF gebruikte Schäuble Orwelliaans taalgebruik door te zeggen dat "solide begrotingsbeleid een belangrijk element is om vertrouwen op te bouwen en economische groei te realiseren".
Schäuble begrotingsbeleid boezemt zoveel vertrouwen in dat elke sector van de Duitse economie de hand op de knip houdt en een netto spaarder is. Huishoudens besteden onder hun inkomen, bedrijven houden winsten in en investeren mondjesmaat en de overheid is sinds 2010 ook een netto spaarder. Het gevolg is dat het niveau van investeringen in Duitsland nog nooit zo laag is geweest en dat de infrastructuur afbrokkelt. En dat boezemt zeker vertrouwen in.
6. De Nederlandsche Bank maakt zich zorgen over levensverzekeraars. DNB verwacht dat de komende tien jaar de premies die verzekeraars incasseren voor levensverzekeringen zullen halveren ten opzichte van de 9,5 miljard euro in 2013. Consumenten mijden levensverzekeringen vanwege de woekerpolisaffaire en banksparen wint aan populariteit. Verzekeraars hebben een derde van de markt voor banksparen in handen, maar vanwege de lage rentestanden is het ook hier moeilijk om een goede boterham te beleggen, waarschuwt DNB.
7. Frankrijk heeft Rusland de wacht aangezegd en president Poetin laten weten dat hij de Franse Mistral-oorlogsschepen op zijn buik kan schrijven. Minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius zei dinsdag dat de levering van de schepen tot nader orde is opgeschort. Fabius gaf Poetin nog een trap na door aan te kondigen dat Frankrijk de komende weken met pantservoertuigen gaat deelnemen aan militaire oefeningen in Polen. Duitsland liet daarnaast weten dat de sancties noodzakelijk blijven omdat Rusland niet te porren is voor een oplossing van het conflict in Oekraïne.
8. British Telecom is op overnamepad nadat aandeelhouders het bedrijf een cheque hebben gegeven van 10 miljard pond voor acquisities. BT is aan het praten met Deutsche Telekom en Orange om de Britse mobiele provider EE van de twee rivalen over te nemen. Dinsdag meldde de Spaanse krant El Confidencial dat BT aast op O2 van Telefónica, dat E-Plus van KPN heeft overgenomen. En BT is ook in Mexico bij toezichthouders op bezoek geweest om te praten over een toetreding tot de Mexicaanse markt.
9. Europese aandelenbeurzen zijn op weg naar de vierde winst op rij, en dat kan wederom worden toegeschreven aan hoop op nieuwe stimuleringsmaatregelen door de ECB. De Europese Stoxx 50 steeg aan het einde van de ochtend met een kwartprocentpunt. De index staat krap 3 procent onder het jaarrecord van 3325.50 punten. De AEX bereikte op maandag al een nieuw jaarrecord op 425,84 punten, wat tevens de hoogste stand sinds 2008 was.
10. De beursagenda staat vandaag bomvol Amerikaanse macrocijfers omdat Wall Street donderdag dicht is vanwege Thanksgiving. Een van de belangrijkste cijfers is het inflatiecijfer voor oktober dat om 14.30 uur bekend wordt gemaakt. De markt verwacht 1,4 procent, en een lager cijfer zou een teleurstelling zijn voor de Fed, die hoopt dat de te lage inflatie een tijdelijk fenomeen is.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl