- Olie- en gasconcern BP stoot zijn belang in het Russische staatsoliebedrijf BP af, vanwege de Russische inval in Oekraïne.
- BP bezit sinds 2013 bijna 20 procent van Rosneft en werkte jaren nauw samen met de Russische overheid.
- Intussen maant de centrale bank van Rusland tot kalmte, nu de vrees is ontstaan voor een banrun.
- Lees ook: Europese Unie gooit aantal Russische banken uit internationaal betalingssysteem SWIFT
Oliebedrijf BP gaat zijn belang in het Russische olieconcern Rosneft beëindigen. Reden is de Russische inval in Oekraïne.
De breuk is volgens president-commissaris Helge Lund van BP onvermijdelijk. “De aanval van Rusland op Oekraïne is een daad van agressie die tragische gevolgen heeft in de hele regio. Deze militaire actie betekent echter een fundamentele verandering.
Het heeft het bestuur ertoe gebracht om na een grondig proces te besluiten dat onze betrokkenheid bij Rosneft, een staatsbedrijf, gewoon niet kan worden voortgezet. Wij kunnen niet langer aanvaarden dat vertegenwoordigers van BP een rol spelen in de raad van bestuur van Rosneft.”
Het bedrijf heeft sinds 2013 een belang van 19,75 procent in Rosneft. Bernard Looney, CEO van BP, treedt met onmiddellijke ingang terug uit het bestuur van het concern. De andere door BP voorgedragen Rosneft-bestuurder, de voormalige topman van de BP-groep Bob Dudley, treedt eveneens terug.
Vrees voor bankrun in Rusland: centrale bank maant tot kalmte
De Russische centrale bank heeft opgeroepen tot kalmte omdat de vrees bestaat dat nieuwe financiële sancties een bankrun in het land kunnen veroorzaken. Volgens de centrale bank heeft het de "noodzakelijke middelen en mogelijkheden om de financiële stabiliteit te behouden" en ervoor te zorgen dat de financiële sector gewoon door kan draaien.
De Europese Unie, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Canada hebben aangekondigd dat de tegoeden van de Russische centrale bank worden bevroren. Enkele Russische banken worden uitgesloten van het internationale betalingssysteem SWIFT.
Japan sluit zich aan bij het weren van bepaalde Russische banken uit het internationale communicatiesysteem voor banken SWIFT. Premier Fumio Kishida kondigde ook sancties aan die direct tegen de Russische president Vladimir Poetin zijn gericht.
Bij een bankrun proberen te veel mensen tegelijkertijd om geld op te nemen. Vrijdag moest de centrale bank de bedragen die het levert aan geldautomaten verhogen omdat het aantal opnames het hoogste niveau sinds maart 2020 bereikte, het begin van de coronapandemie.
De centrale bank heeft omgerekend circa 560 miljard euro in reserve. Het doel van de sanctie tegen de bank is voorkomen dat president Vladimir Poetin de oorlog in Oekraïne verder kan financieren, zei de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen eerder.