De Amerikaanse energiereus ExxonMobil verwacht dat olie en gas de dominante energiebronnen zullen blijven tot zeker het midden van deze eeuw. Het gebruik van kolen zal dalen, maar samen zijn olie, gas en kolen in 2050 nog goed voor bijna 70 procent van de mondiale energievoorziening.

De olie- en gasmaatschappij publiceerde deze maand een prognose van de wereldwijde vraag naar energie. De mondiale olieconsumptie zal volgens ExxonMobil tot 2050 boven de 100 miljoen vaten per dag blijven, zelfs als het aandeel van hernieuwbare energiebronnen groeit.

Uitgesplitst per bron zullen olie en gas in 2050 goed zijn voor 54 procent van de wereldwijde energiemix en steenkool voor 13 procent. In totaal is dit dus 67 procent.

Kernenergie neemt in 2050 volgens Exxon 6 procent van de mondiale energiemix voor zijn rekening, biomassa is goed voor 10 procent en hernieuwbare energiebronnen zoals wind, zon en waterkracht komen op 15 procent.

De prognose van ExxonMobil staat in schril contrast tot de voorspellingen van het Internationaal Energie Agentschap, dat voorziet dat de vraag naar olie en gas tegen 2029 een piek en een plateau zal bereiken van 106 miljoen vaten per dag.

Groeiende vraag naar energie zorgt voor hoog aandeel olie en gas in energiemix

ExxonMobil stelt echter dat de groeiende energievraag in opkomende landen en de toename van de wereldbevolking tot 10 miljard mensen in 2050, ervoor zorgen dat fossiele brandstoffen voor langere tijd een dominante rol spelen.

Een stijging van 15 procent in het wereldwijde energieverbruik is volgens Exxon noodzakelijk voor betrouwbare energievoorziening wereldwijd in 2050.

Die stijging van het energieverbruik zal voornamelijk veroorzaakt worden door een stijging van 25 procent van de energievraag in opkomende landen. Ontwikkelde landen daarentegen zullen hun energieverbruik met 10 procent kunnen verminderen door verbeterde efficiëntie.

ExxonMobil verwacht niet dat de groei van het gebruik van elektrische voertuigen een wezenlijk verschil zal maken in het olie- en gasverbruik in de komende 25 jaar. "Wat velen zich niet realiseren is dat het produceren van benzine maar een relatief klein gebruik van olie is,” aldus het rapport.

Het grootste deel van de olie in de wereld wordt gebruikt voor industriële processen en voor transportbrandstoffen in de scheepvaart, het vrachtvervoer en de luchtvaart. Met name voor de luchtvaart geldt dat kerosine zeer lastig te vervangen is op de lange afstanden, vanwege de hoge energiedichtheid.

“Deze diensten zijn nodig voor het moderne leven - en ze zijn ook de brandstof voor toekomstige economische groei in ontwikkelingslanden”, aldus het rapport.

Tegelijkertijd voorspelt het rapport dat de mondiale uitstoot van CO2 in 2030 voor het eerst zal dalen. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met een verschuiving van de energiemix tussen kolen, olie en gas. Per eenheid energie geven kolen een hogere CO2-uitstoot dan olie en gas. Als het aandeel van kolen in de mix daalt ten gunste van gas en olie, beperkt dat de CO2-uitstoot.

Daarnaast is het de vraag of bijvoorbeeld projecten voor het afvangen en opslaan van CO2 in de periode tot 2050 een grotere rol kunnen gaan spelen. Volgens ExxonMobil is in ieder geval verdere technologische innovatie nodig en verbeterde efficiëntie.

De olie- en gasreus ziet echter in 2050 nog steeds een jaarlijkse CO2-uitstoot van meer dan 25 miljard ton, wat het onwaarschijnlijk maakt dat opwarming van de aarde beperkt kan worden tot 2 graden.

LEES OOK: Europese landen lijken strategische aanpak van toegang tot kritieke grondstoffen te laten versloffen – dat kan een dure fout worden, volgens econoom