- De wereldwijde olieprijzen zijn het afgelopen halfjaar sterk gedaald.
- De komende 12 tot 36 maanden kunnen olieprijzen echter weer met zo’n 23 procent stijgen, stellen analisten van Bank of America.
- Van belang zijn vooral het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank en de heropening van de Chinese economie.
- Lees ook: India en China kopen nog steeds Russische olie – maar ze eisen grote prijskortingen die de oorlogskas van het Kremlin raken
Olieprijzen zijn de afgelopen maanden fors gedaald, maar analisten van Bank of America denken dat prijzen van ruwe olie komende jaar weer gaan stijgen. Dat hangt af van twee factoren: een verandering van het beleid van de Amerikaanse centrale bank en de heropening van de Chinese economie.
Een vat Brent-olie noteerde dinsdag op ongeveer 74 dollar. In juni dit jaar kostte Brent-olie nog meer dan 120 dollar per vat. De prijsdaling die daarna is opgetreden, heeft onder meer te maken met de zwakkere vooruitzichten voor de wereldeconomie en daarmee de vraag naar energie.
De angst voor een economische groeivertraging zet de vraag naar olie en andere grondstoffen onder druk. Echter, als de de Amerikaanse centrale bank komend jaar rentes minder agressief gaat verhogen, zou dat de economische vraag kunnen helpen en olieprijzen doen stijgen, schrijven analisten van Bank of America in een maandag verschenen rapport.
Op obligatiemarkten is momenteel sprake van een zogenoemde omgekeerde rentecurve: dat wil zeggen dat de rente voor kortlopende obligatieleningen hoger is dan de rente voor langlopende leningen. Dit wordt doorgaans gezien als een voorbode van een recessie.
De relatief hoge kortetermijnrentes zijn een gevolg van het feit dat de Amerikaanse centrale bank de beleidsrente dit jaar een aantal keer heeft verhoogd. Hiermee wil de Federal Reserve de hoge inflatie in de VS temmen, door de economische vraag af te remmen.
"Met de nu volledig omgekeerde rentecurve heeft Brent-olie een verandering van het beleid van de Fed nodig om de zaken te keren", schrijven de analisten van Bank of America. Ofwel: het verhogen van de beleidsrente van de centrale bank moet stoppen om in ieder geval de economische vraag niet verder af te remmen.
Van belang voor de mondiale economische vraag naar energie is ook de stand van zaken in China. De heropening van de Chinese economie verloopt moeizaam vanwege het strenge lockdownbeleid. Daar is sinds kort enige versoepeling in gekomen, maar het is onzeker hoe zich dit verder ontwikkelt.
"Olieprijzen hebben een verandering van het beleid van de Fed heeft en een succesvolle heropening van China om het tij te keren, maar dan kunnen de prijzen ook snel tot boven de 90 dollar per vat stijgen", schrijven de analisten van Bank of America.