Olcay Gulsen had een reputatie opgebouwd als succesvol mode-ondernemer, maar na het faillissement van haar bedrijf SuperTrash is dat beeld ineens veranderd.
Het leven van de mode-ondernemer ging niet altijd over rozen. De geboren Waalwijkse van Koerdisch-Armeense, Turkse ouders had naar eigen zeggen een ‘kutjeugd’: vader was verslaafd, schizofreen en gewelddadig.
Het heeft haar naar eigen zeggen ‘bewijsdrang’ gegeven. “Je moet sneller met oplossingen komen, ook buiten de gebaande wegen”, zei Gulsen vorig jaar tegen het magazine Zus.
Volgens Gulsen hebben álle succesvolle ondernemers ter wereld een problematische jeugd gehad. “Je zou bijna zeggen: als je niet geleden hebt, word je niet succesvol.”
Haar modebedrijf SuperTrash heeft in maart 2018 faillissement aangevraagd en gaat een doorstart maken zonder haar. Zelf schittert Gulsen in september 2018 weer op tv in de serie ‘Beter laat dan nooit’, waarin ze met vier voormalige tv-sterren op reis gaat naar Azië.
Lees hieronder hoe ondernemer Olcay Gulsen meer dan eens blufte – in haar mode-carrière en op tv:
Nog vóór haar dertigste krijgt Olcay Gulsen in 2009 het modelabel SuperTrash volledig in handen. Op dat moment is ze leidinggevende van de Europese en Aziatische tak van het Amerikaanse bedrijf. Als oprichter Ava Riley met haar bedrijf wil stoppen, neemt Gulsen het label over. Althans, dat is wat ze jarenlang beweert…
Op internet is namelijk niets te vinden over Riley en de website Supertrash.us ging pas in 2010 in de lucht. Toen Quote vroeg om foto’s van de collecties van voor 2009, bleef het stil. Volgens het magazine claimde Gulsen eerder niet te zijn gegroeid met geleend geld, maar wel degelijk financiering van ABN Amro te hebben.
Foto: ANP
Op de vraag of ze het verhaal over de oprichting verzonnen heeft om het beter in de markt te zetten, zegt Olcay Gulsen in Playboy: “Die verwarring is toch alleen maar leuk? Alles is een verhaal. En als er geen verhaal is dan moet je maar een verhaal maken. Ik heb veel gebluft, ik heb een beetje gelogen, ik heb interessant gedaan, ik heb mezelf beter voorgedaan dan ik was – het hoort er allemaal bij. En ik zou het morgen weer doen. Dat is onderdeel van de strategie. Je moet je best doen om een beetje op te vallen.”
Foto: ANP
Hoe dan ook: het merk wordt al snel een succes en Olcay Gulsen wint in 2010 de ‘Marie Claire Prix de La Mode’ voor de beste mode-ondernemer en de Amsterdam Business Award.
Foto: ANP
SuperTrash ís Olcay, en Olcay is het merk. Hierdoor komt ze steeds meer in de publiciteit te staan.
Foto: Gulsen met haar toenmalige partner Edgar Davids. ANP
In het boek Wat is rijkdom? zegt ze: “Ik zie mijn bedrijf als een levenslange gevangenisstraf. Je kunt het niet wegdoen. Ik identificeer me met het bedrijf, ik kan niet zeggen dat ik beter ben dan mijn bedrijf of andersom.”
Foto: ANP
Het snelle succes liet Gulsen niet koud, ze wilde het aan iedereen laten zien. “Ik kocht mooie klokken, dure auto’s, het was echt te cheesy voor woorden”, zo vertelt ze aan Playboy. “Als ik daarop terugkijk, vind ik dat echt een irritante houding van mezelf. Het is ook een beetje een dommige manier om indruk te maken.”
Ze weet het merk uit te bouwen tot vier labels: SuperTrash, ST.Studio, Olcay Gulsen en Kemist.
Ondertussen is Olcay Gulsen als lifestyledeskundige te zien in RTL Boulevard, is ze jurylid in een tv-programma van TLC en presenteert ze het BNN-programma Werk aan de winkel.
Bron: Wikipedia
“Ik weet nog wel dat Britney Spears mijn kleding droeg, dat vond ik wel heel gaaf toen. Nu vind ik het juist leuk als ik over straat loop en ik zie een normale vrouw in een van onze ontwerpen. Daar word ik dan juist blij van”, vertelt ze vorig jaar aan Zus.
Ondanks het succes, heeft ze tussen 2014 en 2016 last van een burn-out. Al zou ze dat nooit tegen zichzelf toegeven. Naar eigen zeggen was het twee jaar lang een groot jankfestijn en was ze te trots om hulp te zoeken. Dat ze de gevierde vrouw was, matchte totaal niet met hoe ze zich voelde. Olcay Gulsen was klaar met de mode-industrie en de televisiewereld.
Bron: Playboy
Na twee jaar in de luwte, trekt ze zich terug uit de directie van SuperTrash en begint ze in 2016 met een nieuw label: ST.studio, wat zich richt op iets oudere, vermogende vrouwen. Het merk blijkt verliesgevend, maar Olcay Gulsen wil er absoluut niet mee stoppen.
Bron: Quote