- Om de verdediging van Kiev kracht bij te zetten, combineren Oekraïne en de VS wapensystemen die eigenlijk niet samen zouden moeten werken.
- Zo hangen er Amerikaanse HARM-raketten onder Oekraïense straaljagers die nog dateren uit de tijd van de Sovjet-Unie.
- Deze innovatieve oplossingen moeten Oekraïne de winter door helpen.
- Lees ook: Rusland kan niet genoeg tanks produceren voor de oorlog in Oekraïne: T-72BA-tanks worden vervangen door nog oudere modellen
Oekraïne werkt samen met de VS aan nieuwe mogelijkheden om de luchtafweer wat kracht bij te zetten. Ze doen dit door westerse en Sovjet-systemen die eigenlijk niet voor elkaar gemaakt zijn met elkaar te combineren.
De Frankensteinachtige combinaties lijken prima te werken. Afgelopen weekend vertelde woordvoerder Joeri Ihnat van de Oekraïense luchtmacht tegen de Kyiv Independent dat Oekraïne een Sovjet-luchtafweersysteem zo had omgebouwd dat het Amerikaanse raketten kan afvuren.
Het testen van verschillende combinaties is al enkele maanden aan de gang. Amerikaanse AIM-9M Sidewinder-raketten werken inmiddels bijvoorbeeld ook met radars uit de Sovjet-tijd, meldt de New York Times. En oude Buk-lanceersystemen vuren ook al enige tijd Amerikaanse RIM-7-raketten af.
Ihnat zei dat Oekraïne zijn Sovjet-wapens moest aanpassen om ook andere raketten te accepteren, omdat het over te weinig oude raketten beschikt. En nieuwe kopen van Rusland kan natuurlijk niet.
Hoewel meerdere westerse landen Oekraïne luchtafweersystemen hebben aangeboden, blijft Kyiv ook Sovjet-systemen inzetten, zoals de Buk en S-300. Maar hiervoor raken de geschikte raketten dus op.
Hoewel het Pentagon het combineren van luchtafweersystemen voor Oekraïne sinds kort pas prioriteert, is dat land zelf al veel langer bezig om Amerikaans wapentuig werkend te krijgen met Sovjet-varianten.
In september 2022 waren MiG-29-straaljagers al uitgerust met Amerikaanse AGM-88 HARM-raketten, het resultaat van wat creativiteit. Tot die tijd waren de raketten niet te combineren met de straaljagers.
"Er moest wat werk verzet worden" om de raketten met de Oekraïense vliegtuigen te laten werken, zei hoofd van de Amerikaanse luchtmacht generaal James Hecker destijds. "Werken ze net zo goed als op een F16? Natuurlijk niet." Maar het werkt, waardoor Oekraïne ermee kan jagen op vijandige radarsystemen.
Het Pentagon werkt nu met het zogenoemde FrankenSAM-programma aan meer oplossingen om Oekraïne te beschermen tegen Russische aanvallen, zo bleek uit documenten die eerder dit jaar uitlekte.
Het begon dus met straaljagers. Maar inmiddels vuren ook Buk-lanceersystemen die dateren uit de Sovjet-Unie radargeleide Amerikaanse Sea Sparrow-raketten af. Oekraïne is daarmee naast Taiwan het enige land dat deze raketten vanaf de grond kan afvuren (normaal gesproken tref je deze raketten enkel aan op schepen).
Een ander voorbeeld van de vindingrijkheid van de Oekraïners zijn zijn eigen R-360 Neptune anti-scheepsraketten, die inmiddels ook tegen landdoelen gebruikt kunnen worden. Oekraïne gebruikt de aangepaste raketten om Russische S-400-luchtafweersystemen uit te schakelen.
Oekraïne zet zich schrap voor winter vol Russische aanvallen op infrastructuur
Het werk wat verzet wordt onder FrankenSAM-programma, komt op een belangrijk moment voor Oekraïne. Het land is het tegenoffensief mogelijk aan het afschalen nu de winter eraan komt, terwijl Rusland nieuwe offensieven in meerdere gebieden start en tegelijkertijd zijn verdediging versterkt.
"Nu de winter in de aantocht is, leggen we een beschermend schild aan tegen oplaaiende Russische aanvallen op de energie-, water- en verwarmingsinfrastructuur", zei Bondskanselier Olaf Scholz van Duitsland eind oktober toen hij nieuwe hulppakketten voor Oekraïne aankondigde. Hieronder vallen onder andere luchtafweersystemen. "Dit omdat duidelijk is geworden dat Rusland wederom kou en energietekorten zal gaan gebruiken tegen burgers."