- Oekraïne legt de uitvoer van kunstmest stil, omdat het land voorrang wil geven aan de inzet van kunstmest voor eigen gebruik.
- Eerder deze week besloot Rusland ook tot een exportverbod van kunstmest.
- Rusland en Oekraïne zijn beide belangrijke exporteurs van kunstmest: schaarste kan leiden tot hogere prijzen van landbouwproducten.
- Lees ook: Europese Commissie wil in 2027 helemaal af van Russische olie en gas
Oekraïne heeft de export van kunstmest verboden vanwege de oorlog met Rusland. Volgens de Oekraïense regering is kunstmest nodig voor eigen gebruik om zo te zorgen voor voldoende voedsel. Het land had eerder al de uitvoer van verschillende landbouwproducten zoals graan verboden.
In een verklaring stelde het Oekraïense ministerie van Landbouw dat ook de export van grondstoffen voor kunstmest wordt verboden. President Volodimir Zelenski had vrijdag nog gezegd dat het land dit voorjaar zoveel mogelijk gewassen moet zaaien, ondanks de oorlog. Boeren hebben gezegd dat zo snel mogelijk te zullen doen in veilige gebieden.
Ook Rusland heeft een verbod opgelegd op de uitvoer van kunstmest. Rusland is de grootste leverancier van kunstmest aan de Europese Unie.
Prijzen van kunstmest zijn de afgelopen weken fors gestegen. Dit kan internationaal extra druk geven op de stijging van prijzen van landbouwproducten. Belangrijke afnemers van kunstmest uit Rusland buiten de EU zijn Brazilië, China, India, de VS en Mexico.
Nieuw sanctiepakket tegen Rusland
De nieuwe sancties van de Europese Unie en de Verenigde Staten tegen Rusland zullen de Russische economie nog verder raken. Dat zeggen kenners van het vooraanstaande Duitse economische onderzoeksinstituut Ifo. De nieuwe sancties vanwege de oorlog in Oekraïne zijn vooral gericht tegen de handel van Rusland.
Zo wordt een belangrijke handelsstatus voor Rusland ingetrokken. Dat komt volgens het Ifo-instituut vrijwel overeen met het uitsluiten van Rusland uit de Wereldhandelsorganisatie (WTO), waardoor het veel makkelijker wordt om allerlei tarieven en andere belemmeringen bij de internationale handel op te werpen tegen Rusland.
Maar er zijn ook andere maatregelen. Zo verbiedt de EU de export van luxueuze goederen naar Rusland en wordt de import van Russisch ijzer en staal verboden. De VS gaan Russische wodka, diamanten en visproducten zoals kaviaar in de ban doen. Washington heeft al een verbod op de import van Russische fossiele brandstoffen opgelegd.
President Ursula von der Leyen van de Europese Commissie zei ook dat het lidmaatschap van Rusland van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank zal worden opgeschort. Het IMF heeft al gezegd dat de economie van Rusland dit jaar in een diepe recessie zal belanden als gevolg van de zware sancties door de invasie van Oekraïne.