- Oekraïne lijkt Rusland praktisch te evenaren in aantallen operationele tanks, blijkt uit nieuwe data.
- Wel heeft Rusland nog altijd een enorme voorraad aan oudere tanks uit de Sovjet-tijd, zeggen militair analisten.
- De tanks van Oekraïne zijn dan weer kwalitatief sterker.
- Lees ook: Voor het eerst heeft Oekraïne waarschijnlijk meer tanks dan Rusland, maar dat is niet het hele verhaal
Oekraïne heeft momenteel waarschijnlijk bijna evenveel operationele tanks als Rusland, blijkt uit nieuwe data. Maar ook al neemt het aantal tanks in Oekraïne toe, het lijkt er niet op dat Rusland binnenkort zonder bewapende voertuigen komt te zitten.
Na achttien maanden oorlog is Oekraïne op koers om Rusland te evenaren in het aantal operationele tanks. Dat meldde persbureau Bloomberg deze begin deze maand, op basis van diverse databronnen.
Rusland is de oorlog in februari 2022 gestart met 3.417 tanks, zo blijkt uit The Military Balance 2023, een jaarlijks rapport van het Internationaal Instituut voor Strategische Studies. Oekraïne had er amper 987 stuks.
De Russen hebben stevige verliezen geleden, terwijl Oekraïne van zijn westerse bondgenoten de nodige tanks kreeg. Hierdoor is de ‘klassement’ de afgelopen maanden veranderd.
Rusland verloor naar schatting ruim 2.000 tanks
Rusland heeft naar schatting minstens 2.091 tanks verloren, terwijl er aan Oekraïense kant 558 tanks sneuvelden, aldus Oryx, een open-source defensiebron. Oekraïne is er bovendien in geslaagd 546 tanks te veroveren en kreeg al 471 gevechtsvoertuigen uit westerse handen. Honderden voertuigen staan nog op de planning voor levering aan Oekraïne, aldus Oryx.
In totaal heeft Oekraïne momenteel zo'n 1.500 operationele tanks, tegenover 1.400 aan Russische zijde, schat Bloomberg.
Hoe bemoedigend die cijfers ook zijn voor Oekraïne en zijn bondgenoten, naar alle waarschijnlijkheid heeft Rusland de nodige tanks uit de opslag gehaald om zijn verliezen te compenseren, zeggen twee militaire experts tegen Insider. Rusland kan bogen op een rijkelijke toevoer van oudere tanks.
"De Russen gooien, net zoals [tijdens de] de Sovjet-Unie, nooit iets weg", zei Marc Cancian begin dit jaar in een interview met Insider. Cancian is een voormalige kolonel bij het US Marine Corps en werkt tegenwoordig als adviseur bij het Center for Strategic and International Studies (CSIS) in Washington.
Begin deze week gaf Cancian aan dat Rusland in absolute aantallen tanks nog wel een numeriek voordeel heeft ten opzichte van Oekraïne. Wel moet je dan dus de niet-operationele tanks meerekenen.
Russische tanks uit de jaren '40
Gedurende de Koude Oorlog leunde Rusland op vier verschillende modellen tanks: de T-64, T-72, T-80 en T-90. De T-72 is in aantallen de meest geproduceerde Russische tank, omdat deze tank jarenlang in de Sovjet-Unie van de band rolde. Recent onderging deze tank bovendien de nodige technische aanpassingen.
Maar naarmate de verliezen toenemen, raakt Rusland gedwongen zich te wenden tot oudere tanks die in de mottenballen liggen. Dat gaat het om de T-62, de T-55 en de T-54. Sommige van deze modellen dateren echter al uit de jaren '40 (!).
Het is onduidelijk hoeveel tanks Rusland al uit de opslag heeft gehaald. Ook is niet bekend hoeveel voertuigen het überhaupt nog achter de hand heeft.
Rusland en Oekraïne onderscheiden zich niet alleen van elkaar in aantallen tanks, maar ook door de kwaliteit van die voertuigen, zegt Mich Ryan. Hij was generaal-majoor in het Australische leger en is tegenwoordig nog actief als militair analist. "Zeker de instroom van westerse pantservoertuigen geeft hen [Oekraïne, red.] een kwalitatief voordeel", aldus Ryan tegen Insider.
Oekraïne beschikt over moderne NAVO-tanks
Terwijl Rusland oudere tanks benut om verliezen aan te vullen, voert Oekraïne juist hoogwaardige NAVO-tanks aan als vervanging voor verloren voertuigen.
"De beschikbare tanks van Oekraïne hebben waarschijnlijk net zoveel gevechtskracht als wat de Russen kunnen bieden", zegt Cancian.
De meeste tanks worden momenteel niet gebruikt voor directe confrontaties tussen tanks, zegt Ryan. Ze worden eerder gebruikt om infanterie-aanvallen te ondersteunen, andere voertuigen aan te vallen of indirecte vuursteun te bieden.
Ook al mogen de Russische tanks verouderd zijn, ze zijn nog altijd een bedreiging voor Oekraïense grondtroepen, voegt Ryan eraan toe.
Het tegenoffensief van Oekraïne verloopt relatief traag. Het Oekraïense leger probeert, tot dusver tevergeefs, de Russische verdediging binnen te dringen. Als Oekraïne erin slaagt de Russische vestingwerken te doorbreken, kan de hernieuwde voorraad tanks van pas komen, zegt Cancian."Eenmaal op open terrein, kan Oekraïne deze tanks en hun superieure vuurkracht gebruiken om veel grondgebied te veroveren."