- Oekraïne heeft de afgelopen tijd westerse tanks, wapensystemen, gevechtsvoertuigen en pantserwagens ontvangen.
- Maar Rusland heeft zich slim op deze middelen voorbereid door greppels en anti-tankmijnen in te zetten.
- Een expert zegt tegen Insider dat de hulp van het Westen te langzaam op gang is gekomen en Rusland zich daardoor heeft aangepast aan elk nieuw wapensysteem.
- Lees ook: De Russische verdedigingslinies in Oekraïne zijn ‘veel complexer en dodelijker dan wat militairen de afgelopen 80 jaar zijn tegengekomen’, zegt westerse ex-generaal
Er zijn ongeveer twee maanden verstreken sinds Oekraïne zijn langverwachte tegenoffensief tegen de Russische troepen heeft ingezet, maar de herovering van het bezette gebied verloopt tot nu toe nog moeizaam.
De Oekraïense troepen worstelen om de zwaar versterkte Russische verdedigingslinies te doorbreken, die bestaan uit uitgestrekte loopgraven, prikkeldraad, landmijnen en anti-tankgreppels.
De complexe verdedigingslinies geven inzicht in hoe Rusland van plan is om het tegenoffensief van Oekraïne tot stilstand te brengen – maar nog belangrijker, ze laten zien hoe Moskou ruim de tijd kreeg om zich voor te bereiden op de wapens die Oekraïne kreeg van westerse partners, waaronder Europa en de VS.
Omdat de uitrol van westerse middelen geleidelijk verliep – waarbij de Westerse bondgenoten twijfelden over welke wapens ze zouden sturen en wanneer – hadden de Russische strijdkrachten “de tijd om zichzelf opnieuw uit te rusten, in te graven en het heft weer in eigen hand te nemen”, zegt George Barros, Rusland-analist bij het Institute for the Study of War, tegen Insider.
De Westerse bondgenoten hebben miljarden euro's aan hulp voor Oekraïne uitgetrokken sinds het begin van de oorlog. Maar de besluitvorming over hoe dat geld besteed zou gaan worden, is allesbehalve soepel verlopen.
Met name de Amerikaanse president Joe Biden heeft z'n zorgen geuit over het sturen van bepaalde wapens naar Oekraïne - zoals dure F16 gevechtsvliegtuigen - uit angst voor een Russische tegenreactie. Ook was er discussie over de vraag of Oekraïne bepaalde wapens nodig heeft, zoals Abrams-tanks van Amerikaanse makelij.
Rusland kreeg te veel tijd om zich voor te bereiden
Invloedrijke Oekraïners, zoals presidentieel adviseur Mykhailo Podolyak, hebben het gebrek aan actie van de VS en Europa bekritiseerd, en uitten hun ongenoegen op Twitter/X.
"Idealiter wordt er door de bondgenoten, voor zij wapens naar Oekraïne sturen, nagedacht over: Wanneer kunnen de Oekraïners het best het offensief inzetten en met welke middelen? Wanneer worden de Russen moe? Wanneer hebben Russen er baat bij hebben dat bepaalde beslissingen over het leveren van wapens worden uitgesteld en wanneer kunnen de Oekraïners hier hun voordeel mee doen?", zegt Barros.
Het probleem is volgens Barros: "Dat de timing van het sturen van zware wapens naar Oekraïne suboptimaal is geweest, wat Rusland de tijd heeft gegeven om zich voor te bereiden en manieren te vinden om zich te wapenen tegen de donaties vanuit het Westen, waardoor ze uiteindelijk een stuk minder effectief zijn dan verwacht."
Dit is overal in de verdedigingslinies van Rusland terug te zien. Zo hebben de Russen bijvoorbeeld uitgestrekte velden vol met landmijnen aangelegd, die de opmars van geavanceerde westerse tanks - zoals de Leopard 2 van Duitse makelij en door de VS geleverde Bradley-gevechtsvoertuigen - vertraagd en in sommige gevallen zelfs tot stilstand hebben gebracht.
Terwijl deze tanks voorzichtig door de mijnenvelden - gevuld met Sovjet TM-62's - heen kunnen navigeren, zijn ze zeer kwetsbaar voor dit Russische wapen. De strijdkrachten van president Vladimir Poetin beschikken daarnaast over een enorme hoeveelheid artillerie, kamikazedrones en KA-52 gevechtshelikopters, bewapend met anti-tankraketten (ATGM's) die door zware bepantsering van tanks heen kunnen breken.
In sommige gevallen hebben de Oekraïense troepen tanks en infanterie, die in de Russische mijnenvelden of in modderige greppels vast zijn komen te zitten, moeten achterlaten en te voet verder moeten trekken.
Om de mijnopruimers van Oekraïne het nakijken te geven, heeft Rusland zelfs anti-tankmijnen op elkaar gestapeld om de detectieapparatuur van Oekraïne te vernietigen. Neploopgraven langs de verdedigingslinies zijn uitgerust met op afstand ontplofbare mijnen waarmee troepen in de val worden gelokt en vervolgens opgeblazen.
Anti-tankgrachten en piramidevormige betonnen obstakels, die drakentanden worden genoemd, zorgen daarnaast voor zware schade aan de Oekraïense pantserwagens en gevechtsvoertuigen.
De huidige veelzijdige problemen van Oekraïne roepen een vraag op: Wat betekent dit voor het succes van hun tegenoffensief?
"Het is nog te vroeg om dat te zeggen", aldus Barros. "Maar het probleem waar ze nu mee te maken hebben kan niet worden weggewuifd en de Oekraïners zullen met slimme trucjes moeten komen, zoals ze nu al doen door explosieven vast te binden aan commerciële drones."