- De Oekraïense strijdkrachten worden bij hun tegenoffensief geplaagd door kilometerslange mijnenvelden van de Russen.
- Hierdoor moeten Oekraïense troepen op relatief grote schaal te voet de frontlinie benaderen, omdat het vaak te riskant is om tanks in te zetten, aldus The Washington Post.
- Oekraïne heeft westerse bondgenoten dringend verzocht om F-16’s om luchtsteun te kunnen bieden bij het tegenoffensief én apparatuur om mijnen te ruimen.
- Lees ook: Oekraïne heeft waarschijnlijk vrijwel evenveel operationele tanks als Rusland – maar er is nog een enorme voorraad oude Sovjet-tanks, aldus militaire experts
Oekraïne ziet zich gedwongen de strategie van zijn tegenoffensief te wijzigen, nu het Oekraïense leger meermaals tegen een muur van Russische mijnenvelden is gebotst.
Oekraïense soldaten maken de laatste dagen minder gebruik van tanks en infanterievoertuigen van westerse bondgenoten aan de frontlinie. Ze zetten hun opmars te voet verder, schrijft The Washington Post in een artikel over de complicaties die de Russische mijnenvelden veroorzaken.
“Je kunt niet langer zomaar van alles doen met een tank die is voorzien van wat bepantsering. De mijnenvelden zijn zo uitgestrekt dat ze [de tank, red.] vroeg of laat stoppen zodat die vernietigd kan worden door geconcentreerd vuur”, zegt de Oekraïense opperbevelhebber en Valeri Zaloezny tegen The Washington Post.
De Russische mijnenvelden vestigen de aandacht op de beperkingen van door het westen geschonken pantservoertuigen. Oekraïne heeft westerse bondgenoten lange tijd gevraagd om meer van dit soort bepantsering, in de hoop eigen grondgebied terug te kunnen heroveren dat nu in Russische handen is.
De tanks en andere pantservoertuigen zijn robuust en soldaten lopen bij aanvallen doorgaans slechts kleine verwondingen op. Toch is het de Oekraïense tanks niet gelukt om door de Russische verdediging te breken.
Nagenoeg een derde van alle Bradley-tanks die de Verenigde Staten naar Oekraïne heeft gestuurd, kampt al met beschadigingen of is vernietigd, blijkt uit data op basis van openbare bronnen.
Oekraïne heeft volgens generaal Zaloezny moderne straaljagers nodig, zoals de F-16. Met deze vliegtuigen kan het land zijn kansen bij het tegenoffensief verbeteren, denkt de Oekraïense legerleider.
Ook vraagt de regering van Oekraïne westerse bondgenoten om apparatuur om mijnen mee onschadelijk te maken. Er zou nog geen 15 procent van de anti-mijn- en overige technische apparatuur zijn geleverd waar Oekraïne om heeft gevraagd voorafgaand aan de start van het tegenoffensief.
Oekraïne gebruikt door de VS verstrekte, zogenoemde Mine Clearing Line Charge-systemen (MICLIC). Volgens Zaloezny raken die systemen echter snel op, schrijft The Washington Post. "Daar is niets mis mee. Er zijn veel van nodig", zegt hij.
Amerikaanse functionarissen zeggen dat de regering zoekt naar manieren om meer systemen te leveren om mijnen mee op te ruimen, aldus The Washington Post.
Oekraïense soldaten lopen naar de frontlinie in Bachmoet op 16 december afgelopen jaar. Foto: Diego Herrera Carcedo/Anadolu Agency via Getty Images.
Oekraïne spaart tanks en stuurt soldaten te voet om mijnen te ontmantelen
De Oekraïense strijdkrachten proberen hun schaarse voorraad van apparatuur voor het opruimen van mijnen te sparen door mijnen dan maar handmatig te ontmantelen. Ze doen dit met kleine teams van soldaten die over de grond kruipen en om zelf te proberen de mijnen te spotten, schrijft The Washington Post.
Om het de Oekraïners extra lastig te maken, laten Russische strijdkrachten vanuit de lucht regelmatig nieuwe mijnen vallen op gebieden die Oekraïense troepen net mijnvrij hebben gemaakt.
De lange aanloop naar het tegenoffensief heeft het Russische leger de tijd gegeven om zijn verdediging te versterken, vertellen Oekraïense soldaten aan The Washington Post. De Russen zouden bij hun belangrijkste bolwerken tot wel zestien kilometer aan mijngebied hebben geïnstalleerd.
De mijnenvelden zorgen voor gigantische problemen aan de zuidelijke frontlinie nabij Zaporizja. Rusland verwachtte dat Oekraïne in die regio zou aanvallen en wilde daarom een stuk land afsluiten dat toegang biedt tot de Krim. Die regio van Oekraïne heeft Rusland al in 2014 illegaal geannexeerd.
Door de Russische defensielinies breken, is alsof je door "een hel van 20 kilometer" moet, zei de Amerikaanse gepensioneerde brigadegeneraal Mark Kimitt eerder tegen Insider. Je moet er talloze loopgrafen, anti-tankhinderlagen, mijnenvelden en omheiningen met prikkeldraad voor trotseren.
Tot dusver wist Oekraïne niet meer dan kleine successen te boeken tijdens het tegenoffensief. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky gaf recentelijk toe dat de voorgang "trager" gaat dan gewenst.