De Amerikaanse president Joe Biden heeft het Oekraïense gebruik van Amerikaanse wapens op Russisch grondgebied goedgekeurd.

Internationale media berichtten donderdag al dat de Verenigde Staten die stap hadden gezet en Bidens minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken bevestigt de beslissing nu.

De VS en andere westerse landen leveren al ruim twee jaar wapens aan Oekraïne om zich te verdedigen tegen Rusland. Maar tot voor kort wilden Kyivs bondgenoten niet dat de Oekraïners die wapens zouden inzetten in Rusland, omdat ze vreesden meegesleurd te worden in de oorlog.

Dat is veranderd nu Rusland een nieuw offensief is begonnen in de grensregio bij Charkiv. De Russen hebben daar enkele kilometers van Oekraïne ingenomen, maar vallen het buurland nog altijd voornamelijk aan vanuit Rusland. Oekraïne zou dus geen gelijke strijd kunnen voeren met de Russen als ze Rusland niet mogen aanvallen, oordelen de westerse leiders nu. Vandaar dat de bondgenoten van Kyiv nu een draai maken.

Er worden wel bepaalde beperkingen aan het gebruik gesteld, zoals dat de wapens alleen in het grensgebied bij Charkiv kunnen worden gebruikt.

Militaire doelen bestoken die diep in Rusland liggen, zou niet zijn toegestaan, schrijft nieuwssite Politico op basis van een anonieme bron. Ook civiele infrastructuur mag niet worden aangevallen met de wapens.

Zelensky blij met goedkeuring van de VS

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky prijst de goedkeuring van de Verenigde Staten om Amerikaanse wapens te gebruiken op Russisch grondgebied. Hij spreekt van "een stap vooruit".

Zelensky deed zijn uitspraak tijdens een persconferentie in Stockholm. Daar was hij op bezoek om met Noord-Europese landen te praten over hun steun aan Oekraïne.

Hij tekende er een veiligheidsakkoord met Zweden en Noorwegen, eerder sloot hij dat soort overeenkomsten al met Finland en Denemarken. Later volgt volgens Zelensky nog een deal met IJsland.

Westerse landen vrezen escalatie met Rusland

Westerse landen hebben Oekraïne veel wapens geleverd voor de strijd tegen de Russische invasiemacht, maar sommige bondgenoten willen niet dat die ook gebruikt worden om doelen in Rusland zelf aan te vallen. Er wordt gevreesd voor escalatie van het conflict.

De Russische opmars in Charkiv leidde de afgelopen tijd tot toenemende discussie onder bondgenoten over de vraag of dat standpunt nog houdbaar is.

De Amerikaanse denktank Institute for the Study of War (ISW) zei donderdag dat tot dusver tien bondgenoten hebben aangegeven akkoord te zijn met het gebruik van westerse wapens bij aanvallen op doelen in Rusland, al dan niet met beperkingen. Dat waren vooral Europese landen. De VS stonden nog niet op die lijst.

Dinsdag dreigde de Russische president Vladimir Poetin dat het Kremlin vergeldingsmaatregelen zou kunnen nemen tegen Europese landen die Oekraïne oproepen om Rusland rechtstreeks aan te vallen.

LEES OOK: Poetin dreigt met ‘serieuze gevolgen’ voor ‘kleine, dichtbevolkte Europese landen’ die Oekraïne aanmoedigen om doelen in Rusland te treffen