- Een reeks aanvallen op militaire doelen in de door Rusland bezette Krim hakken er ook psychologisch flink in bij Rusland.
- Dat stellen anonieme militaire experts van westerse overheden tegenover de BBC.
- Oekraïne heeft in enkele gevallen geclaimd achter de aanvallen te zitten, of gesuggereerd erbij betrokken te zijn.
- Lees ook: Dit reisbureau biedt tours aan in Oekraïne, zodat toeristen kunnen ervaren hoe het is om in oorlogsgebied te leven
Recente aanvallen op militaire doelen op de Krim hebben flinke psychologische en operationele impact op de Russische troepen in Oekraïne, zeggen militaire experts van westerse overheden op anonieme basis, zo meldt de BBC.
In de afgelopen weken is er een reeks aanvallen uitgevoerd op de Krim, waaronder explosies bij de Russische vliegbasis nabij de stad Saki, explosies bij een opslagplaats voor ammunitie en vermoedelijke aanvallen met drones bij de havenstad Sebastopol.
Zaterdag doken er op sociale media beelden op van rook bij het hoofdkwartier van de Russische Zwarte Zee-vloot in Sebastopol als gevolg van een mogelijke drone-aanval.
Woordvoerders van de Oekraïense regering hebben niet in alle gevallen de verantwoordelijkheid opgeëist van de aanvallen, maar wel regelmatig gesuggereerd dat Oekraïne hierbij betrokken is.
Een anonieme Oekraïense overheidsfunctionaris verklaarde tegenover The New York Times dat een militaire elite-eenheid die "achter de vijandelijke linies opereerde" verantwoordelijk is geweest voor de explosies op de luchtmachtbasis bij Saki.
De militaire experts van westerse overheden die op anonieme basis met de BBC spraken, gaven aan dat de aanvallen op de Krim zware schade hebben toegebracht aan de Russische militaire slagkracht in de Zwarte Zee en dat ongeveer de helft van de straaljagers van de Russische marine in de Zwarte Zee is uitgeschakeld.
Ook zijn er inmiddels flink wat schepen van de Russische Zwarte Zee-vloot uitgeschakeld, met als hoofdprijs het vlaggenschip Moskva dat in april tot zinken werd gebracht. De Russische marine is hierdoor meer in het defensief gedrongen, volgens de westerse militaire experts.
Tot begin deze maand leek het nog ondenkbaar dat Oekraïne de door Rusland bezette Krim kon aanvallen. De aanvallen op de luchtmachtbasis bij Saki van 9 augustus hebben er onder meer voor gezorgd dat Russische toeristen zijn weggevlucht van de Krim. Dit heeft ook een breder psychologisch effect op Rusland, aldus de westerse militaire experts tegen de BBC.
De Krim is een belangrijke logistieke aanvoerroute voor de Russische troepen in het zuiden van Oekraïne. De recente aanvallen verzwakken de mogelijkheden van Rusland om zijn eenheden in het zuiden te ondersteunen.
De Russische president Vladimir Poetin heeft inmiddels de commandant van de Zwarte Zee-vloot, admiraal Igor Osipov, vervangen, zo meldt persbureau Reuters, verwijzend naar een bericht van de Russische nieuwsdienst RIA.
Het Kremlin moet de vervanging van Osipov nog officieel bevestigen. Het zou dan gaan om de belangrijkste vervanging van een hoge militair in het Russische leger sinds de start van de invasie van Oekraïne eind februari.
De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft aangegeven in de huidige oorlog te mikken op een volledige bevrijding van het land, inclusief een herovering van de Krim. "De Krim is Oekraïens en dat zullen we nooit opgeven", zei Zelenski eerder deze maand.
Aanslag op dochter van 'ideoloog' van oorlog in Oekraïne
Een opvallende nieuwe ontwikkeling vond zaterdagavond plaats: de dochter van een man die wordt gezien als 'de huisfilosoof' van president Vladimir Poetin, Daria Doegin, is zaterdagavond in een plaatsje ten zuidwesten van Moskou bij een bomaanslag om het leven gekomen. Haar vader, Aleksandr Doegin was volgens Russische media ooggetuige en zou naar een ziekenhuis gebracht zijn. Daria reed in een Toyota Land Cruiser van haar vader, die mogelijk het doelwit van de plegers van de aanslag was.
Doegin is een invloedrijke figuur in het Kremlin. Hij is een filosoof en Russische ultranationalist die wordt beschouwd als het brein achter de inval in Oekraïne. Zijn bijnaam is 'Raspoetin' vanwege zijn invloed. Doegin ijvert voor een groot Russisch rijk waarin alle Russisch-sprekenden worden verenigd.
Op beelden op sociale media is te zien hoe Aleksandr Doegin getuige was van de explosie en ontzet reageert. Op de achtergrond is een brandende wagen te zien. Vader en dochter waren op de terugweg van een folklorefestival.
Aleksandr besloot op het laatste moment volgens mediaberichten op een andere manier terug te gaan naar Moskou, terwijl zijn dochter met zijn auto zou terugrijden. De 29-jarige dochter werd in 1992 geboren uit het tweede huwelijk van Doegin. Ze was filosoof en werkte aan de verspreiding van de ideeën van haar vader, onder meer voor een 'Euraziatische beweging'.
De Russische politie heeft een onderzoek ingesteld en heeft nog geen verdachten op het oog. Er zijn in het land al beschuldigingen geuit aan het adres van Oekraïne. Dat land heeft in een verklaring elke betrokkenheid weersproken. "Oekraïne heeft natuurlijk niets met de explosie te maken, wij zijn geen criminele staat zoals Rusland en helemaal geen terroristische staat", aldus een zegsman van de regering in Kiev.