- Westerse bondgenoten van Oekraïne hebben het land toestemming gegeven om militaire doelen in Rusland aan te vallen.
- Hierdoor kan Rusland niet langer vanuit eigen land doelen in Oekraïne bestoken zonder represailles te verwachten.
- Volgens militaire experts kan Oekraïne nu eindelijk het gevecht op een gelijkwaardige manier aangaan.
- Lees ook: Rusland heeft waarschijnlijk z’n beste kans om Oekraïne te overrompelen verprutst, volgens militair analist
Oekraïne heeft van het Westen meer mogelijkheden gekregen om zijn wapens in te zetten. Daardoor kan het land nu onder andere doelen op Russisch grondgebied aanvallen en daarmee eindelijk echt terugvechten, stellen militaire experts.
De wapensystemen die westerse bondgenoten hebben geleverd aan Oekraïne, konden dusver alleen worden ingezet in Oekraïne zelf. Dat zorgde ervoor dat Oekraïne strategisch op achterstand bleef. Rusland lanceerde veel drone- en raketaanvallen vanaf het eigen grondgebied en verzamelde troepen en materieel net achter de grens, zodat Oekraïne niet kon reageren.
De enige maner voor Oekraïne om het speelveld ietwat gelijk te trekken was via de inzet van met drones langere afstanden konden afleggen en daardoor doelen in Rusland konden treffen. Dat werkte redelijk met treffers op luchthavens en andere doelen, maar de drones waren niet zo effectief als aanvallen met gespecialiseerde wapens.
De Britse kolonel Hamish de Bretton-Gordon, een voormalige topmilitair bij de NAVO, vindt de beperkingen die het Westen Oekraïne oplegde “idioot”. Het Westen gaf daarmee een enorm voordeel aan de Russen, geeft hij aan tegen Business Insider.
Volgens Bretton-Gordon geeft het opheffen van de beperkingen Oekraïne de kans om "de slang te onthoofden."
Hoewel de beperkingen sinds afgelopen mei voor een groot gedeelte zijn opgeheven door de bondgenoten van Oekraïne, zijn er nog steeds enkele restricties van toepassing. Zo leggen de Verenigde Staten nog steeds regels op voor het gebruik van de ATACMS-raketsystemen.
Oekraïne kan nu terugvechten tegen Rusland
De veranderingen betekenen dat Oekraïense strijdkrachten nu onder andere Russische luchtverdedigingsinstallaties, gevechtsvliegtuigen op luchtmachtbases en andere wapensystemen op Russisch grondgebied kunnen aanvallen. Dit stelt Oekraïne in staat om de Russische dreiging bij bron aan te vallen in plaats van te moeten leunen op het onderscheppen van raketten en drones die al zijn gelanceerd.
Volgens Bretton-Gordon "sta je al 10-0 achter, als je niet kunt aanvallen voordat raketten en drones zijn opgestegen."
Rusland-analist George Barros van de Amerikaanse denktank Institute for the Study of War (ISW), zegt dat de verandering een grote invloed zou moeten hebben op de effectiviteit van de Oekraïense strijdmacht. "Een belangrijk ding in de afgelopen jaren was dat Oekraïne geen vooruitgang kon boeken bij de frontlinies, omdat het leger niet volledig effectief kon vechten."
Volgens Barros kan Oekraïne nu starten met het uitschakelen van Russische raket- en luchtverdedigingssystemen. Daarmee zou het land de effectiviteit van de F16's (die nog geleverd moeten worden) en de grondtroepen kunnen verbeteren op manieren die voorheen niet mogelijk waren.
Nu het Russische grensgebied niet langer veilig is voor Rusland, moet het Russische leger mogelijk aldaar gepositioneerde wapensystemen verder landinwaarts plaatsen. Daarmee neemt de slagkracht van dergelijke systemen af en dit vermindert ook de effectiviteit van andere delen van het leger.
Oekraïne krijgt dus meer mogelijkheden, maar het blijft het een uitdaging om het op te nemen tegen het veel grotere Russische leger, dat bovendien niet er zuinig omspringt met de levens van zijn soldaten.