- De Russische president Poetin wil niet opgeven in Oekraïne, ondanks het uiterst moeizame verloop van de oorlog.
- Militair-strategische experts van een Amerikaanse denktank zien drie mogelijkheden voor Oekraïne.
- Het heeft voorlopig geen zin om met Rusland te gaan onderhandelen.
- Lees ook: Oekraïne krijgt Britse munitie met verarmd uranium – Moskou is niet blij met deze tank-killers.
Na ruim een jaar vechten is de oorlog in Oekraïne in een patstelling beland. Rusland en Oekraïne hebben allebei zware verliezen geleden. Toch verloopt de oorlog vooral voor Rusland slecht, na een reeks van zware tegenslagen op het slagveld.
Rusland is er niet in geslaagd belangrijke doelstellingen te behalen, zoals de aanvankelijke poging om de Oekraïense hoofdstad Kiev in te nemen en de regering van president Volodimir Zelenski omver te werpen
Toch lijkt de Russische president Vladimir Poetin niet van zins om Russische troepen terug te trekken uit Oekraïne: Russische legereenheden blijven vechten om oostelijke steden zoals Bachmoet en Avdiivka.
Volgens een nieuw rapport van de Amerikaanse denktank Institute for the Study of War (ISW) heeft Oekraïne drie keuzes in de huidige oorlogssituatie. Vredesbesprekingen horen daar voorlopig niet bij.
“Dit had een geschikt moment kunnen zijn voor Poetin om te concluderen dat Rusland zijn wil niet met geweld aan Oekraïne kan opleggen en dat hij een compromis moet zoeken”, schrijft het ISW. “Hij ziet de zaken echter anders”.
In deze context is optie één voor Oekraïne volgens het ISW om helemaal te stoppen met vechten, zelfs als Rusland doorgaat met grond- en luchtaanvallen. Dit is echter iets wat niemand overweegt en wat "zou leiden tot een enorme nederlaag", aldus het ISW.
De tweede mogelijke aanpak is dat de Oekraïense troepen met een beperkte inzet blijven vechten, met als doel het grondgebied te behouden dat het Oekraïense leger momenteel controleert. Maar dit zou "Poetin aanmoedigen om door te gaan op zoek naar een militaire overwinning", aldus het rapport van het Institute of War Studies.
Oekraïne heeft reeks overwinningen nodig om balans in de oorlog te doen kantelen
De derde optie is dat Oekraïne "een serie tegenoffensieven lanceert met als doel Poetin zover te krijgen onderhandelingen te aanvaarden of een militaire situatie te creëren die gunstig is voor Oekraïne, zodat Kiev en zijn westerse bondgenoten het conflict dan zelf effectief kunnen bevriezen, ongeacht de beslissingen van Poetin."
Oekraïne is het stadje Bachmoet, waar de afgelopen maanden hevig is gevochten, blijven verdedigen. Volgens veel militaire strategen is deze stad echter van weinig strategische betekenis. Sommige militaire deskundigen vinden dat het Oekraïense leger materieel en manschappen moet sparen voor een tegenoffensief later dit jaar.
Volgens het ISW heeft Oekraïne een aantal grote overwinningen nodig om een situatie te creëren waarbij onderhandelen zin heeft, of om Poetin te dwingen "de nieuwe realiteit te accepteren zonder een formele regeling".
Sommige experts denken dat Rusland een eventueel vredesakkoord op basis van onderhandelingen tussen Kiev en Moskou zal gebruiken om zich te hergroeperen en op een later moment weer in de aanval te gaan tegen Oekraïne. Daarom benadrukt het ISW dat Oekraïne terrein zal moeten heroveren dat zowel militair als economisch van belang is
Hoewel de Oekraïense regering blijft herhalen niet te zullen instemmen met onderhandelingen die inhouden dat er grondgebied aan Rusland wordt afgestaan, is er volgens het ISW "een mogelijkheid dat Oekraïne niet de controle over al het oorspronkelijke grondgebied van het land terugkrijgt." In die situatie moet er een basis worden gelegd voor een wapenstilstand op voorwaarden die aanvaardbaar zijn voor Oekraïne en het Westen.