De Europese Unie gaat de banden met Oekraïne aanhalen “om Oekraïne te ondersteunen om zijn Europese pad te bewandelen”. Dat hebben de leiders van de 27 EU-landen afgesproken op hun top in Versailles.

Die verwijzing ligt gevoelig, omdat premier Mark Rutte en flink wat collega’s Oekraïne niet het EU-lidmaatschap willen voorspiegelen, zoals een aantal vooral Oost-Europese landen bepleit.

Polen en onder meer de Baltische staten wilden tegemoetkomen aan de vurige wens van Oekraïne om zo snel mogelijk toe te treden tot de EU en het door Rusland binnengevallen land de status van kandidaat-lid gunnen. Maar Nederland en veel andere EU-landen willen geen bochten afsnijden in de loodzware en langdurige toetredingsprocedure. Oekraïne is beter geholpen met meer samenwerking op korte termijn dan met een vergezicht, stelde Rutte.

De leiders willen Oekraïne “helpen in het proces van toetreding”, zei Rutte na afloop van het overleg met zijn collega’s. “Dat gaat een tijd duren”, tekende hij in dezelfde adem aan. De regering in Kiev mag erop rekenen dat de EU-landen “kijken hoe we hen daar support kunnen geven”.

President Volodimir Zelenski van Oekraïne heeft eind februari de aanvraag voor het EU-lidmaatschap ingediend. "Die procedure is heel snel in gang gezet" en "loopt nu", aldus Rutte.

EU hoopt nog steeds op de-escalatie

De bijeenkomst in het kasteel van Versailles was volgens Rutte erg emotioneel. Nu gesprekken tussen Oekraïne en Rusland over een staakt-het-vuren opnieuw zijn mislukt was de sfeer "een tikje somber". "We zijn niet naïef", aldus de premier. Maar zolang er met Rusland gepraat wordt, is er hoop op de-escalatie, gaf hij aan.

De EU wil Oekraïne nu vooral op de korte termijn met praktische zaken helpen, aldus Rutte. Zoals met wapens en humanitaire hulp. Daarnaast breidt de EU het sanctiepakket tegen Rusland verder uit.

De EU-landen hebben de Europese Commissie afgelopen week om advies gevraagd over de Oekraïense aanvraag, de eerste stap in de procedure.

LEES OOK: Rusland kan de ‘economische wurggreep’ van het Westen als een oorlogsverklaring opvatten, zegt een sanctiedeskundige