- Het eerste vrachtschip dat na de ‘graandeal’ kan uitvaren, heeft de haven van Odessa verlaten, zo melden de Turkse en Oekraïense regeringen.
- Het schip moet dinsdag in Turkse wateren zijn aangekomen.
- De oorlogshandelingen maakten de uitvoer van onder meer Oekraïens graan over zee tot dusver onmogelijk, wat tot tekorten op de wereldmarkt leidt.
- Lees ook: Waarom voedselprijzen voorlopig hoog blijven: verstoring door oorlog in Oekraïne niet zomaar verholpen
Het eerste vrachtschip dat na de ‘graandeal’ kan uitvaren, heeft de haven van Odessa verlaten. Dit heeft de Turkse regering bekendgemaakt. Het bulkschip vaart over de Zwarte Zee richting Turkije dankzij de afspraken die Oekraïne en Rusland onder leiding van Turkije en de Verenigde Naties in juli hebben gemaakt.
Het gaat om het vrachtschip Razoni, dat onder de vlag van Sierra Leone vaart. Dat meldt het coördinatiecentrum in Istanbul dat de veilige uitvoer van graan uit Oekraïne moet garanderen. Het schip moet dinsdag in Turkse wateren zijn aangekomen.
Het coördinatiecentrum heeft in tegenstelling tot een Turkse minister nog niet bevestigd dat het schip met 26.000 ton mais aan boord de haven verlaten heeft. Maar volgens de scheepvaartwaarnemers van de site marinetraffic.com is het schip in de haven in beweging gekomen en heeft het een snelheid van ongeveer 9 kilometer per uur. Oekraïne heeft het vertrek van het schip bevestigd.
De oorlogshandelingen maakten de uitvoer van onder meer Oekraïens graan over zee tot dusver onmogelijk, wat tot tekorten op de wereldmarkt leidt. Het land is een grote producent en zit nu met minstens 20 miljoen ton graan opgescheept. Rusland heeft ondertussen problemen met de export door handelssancties.
De Turkse president Erdogan heeft zich ingezet om de oorlogvoerende landen te bewegen de veilige uitvoer over zee van Oekraïens graan mogelijk te maken. Er dreigen voedseltekorten in veel landen. Turkije importeert bijvoorbeeld zelf 86 procent van zijn graanbehoefte uit Oekraïne en Rusland.
Op het ondertekenen van de graandeal op 22 juli werd wereldwijd verheugd gereageerd. Analisten waren echter sceptisch over de Russische bereidheid. Een dag later volgde een Russische raketaanval op de haven van Odessa.