- Het is zaterdag precies twee jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel,
- Maar ondanks de hypermoderne militaire technologie lijkt het front veel op de nauwelijks veranderende loopgravenfrontlijn van de Eerste Wereldoorlog.
- De oorlog heeft voornamelijk de VS, Canada en de EU recht tegenover Rusland geplaatst. In de rest van de wereld domineert een afwachtende houding.
- Lees ook: Rusland omzeilt westerse sancties, maar dat is niet ‘gratis’ – Poetin betaalt een prijs, volgens Russische econoom
Het is zaterdag precies twee jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. De Russische invasie volgde na de annexatie van de Krim door Rusland in 2014.
De oorlog lijkt aan het front al geruime tijd te zijn vastgelopen en Oekraïne kampt met ernstige economische problemen en tekorten aan onder meer munitie.
Het is de grootste oorlog in Europa sinds 1945. Volgens schattingen zijn er in 2023 1,4 miljoen militairen in de oorlog actief geweest langs een front van meer dan 1000 kilometer.
Combinatie van loopgravenoorlog en inzet hypermoderne wapensystemen
De strijdende partijen laten vrijwel niets los over de verliezen aan het front. In de strijd wordt steeds meer onbemand technisch hoogwaardig wapentuig zoals drones gebruikt. Maar ondanks de hypermoderne militaire technologie lijkt het front, vaak door relatief vlak terrein lopend, veel op de nauwelijks veranderende loopgravenfrontlijn van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) in Noord-Frankrijk.
Het Oekraïense defensieministerie hoopt dat het land snel een miljoen drones kan produceren of importeren en hulp uit de VS en Europa het tekort aan munitie en ander wapentuig zal wegwerken. De artillerie alleen al zou 240.000 granaten per maand extra nodig hebben om de Russen op dat terrein bij te kunnen benen.
Rusland is overgeschakeld op een soort oorlogseconomie en lijkt steeds minder problemen met de bevoorrading te hebben. Van de staatsbegroting gaat al 6,5 procent naar de oorlogsinspanningen.
De oorlog heeft voornamelijk de VS, Canada en de EU recht tegenover Rusland geplaatst. In de rest van de wereld domineert een afwachtende houding, terwijl China probeert zoveel mogelijk te profiteren van de breuk tussen Rusland en de EU. Zaterdag wordt onder anderen de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen in Kyiv verwacht.
Oekraïense generaal Syrsky heeft vertrouwen in overwinning
De Oekraïense topmilitair Oleksandr Syrsky is er naar eigen zeggen nog altijd van overtuigd dat zijn troepen de strijd met Rusland zullen winnen. Generaal Syrsky schrijft in een bericht op Telegram dat niemand had verwacht dat ze het zo lang zouden volhouden, maar dat de Oekraïners vooralsnog toch standhouden.
"Ik ben ervan overtuigd dat eenheid ons de overwinning zal brengen. En dat zal absoluut gebeuren. Want het licht verslaat altijd de duisternis!", aldus de Telegrampost.
"Toen duizenden colonnes Russische binnendringers van alle kanten Oekraïne binnenkwamen, toen duizenden raketten en bommen op ons land vielen, dacht niemand in de wereld dat we zouden overleven. Niemand geloofde erin, maar Oekraïne kreeg het voor elkaar. Het had vertrouwen, accepteerde de strijd en overleefde."
Het zag er even naar uit dat de Oekraïense troepen weer gebieden zouden heroveren op Rusland, maar dat tegenoffensief "heeft niet het gewenste resultaat gehad", zegt de generaal. Inmiddels lijkt Rusland zich weer herpakt te hebben en bevinden Oekraïense troepen zich in een steeds moeilijkere positie. De commandant zegt dat Oekraïne onverminderd bereid is te vechten voor "iedere meter van ons land".