De Russische president Vladimir Poetin heeft twee separatistische regio’s in Oost-Oekraïne officieel erkend en kondigde aan er een “vredesmissie” heen te sturen. Die beslissing zorgt voor extra nervositeit op financiële markten.

Door de spanningen schoten de olieprijzen omhoog. Voor een vat Amerikaanse olie moest maandagavond bijna 94 dollar worden betaald, 3 procent meer dan een dag eerder.

Brent-olie steeg 2 procent in prijs tot ruim 97 dollar. In het kielzog van de olieprijzen wonnen olieconcerns in onder andere Japan en Australië aan beurswaarde.

Kenners sluiten niet uit dat de olieprijzen door kunnen stijgen tot boven de 100 dollar per vat. Naast de onrust rond Oekraïne worden de prijzen ook gestuwd door de wereldwijd grote vraag naar olie en een beperkt aanbod op de markt. De topman van het Saudische staatsolieconcern Saudi Aramco zei eerder op de dag dat hij een steeds grotere olievraag ziet, met name in Azië.

Daarnaast verklaarde de topman van de grote internationale oliehandelaar Vitol dat de prijzen voor een langere periode op meer dan 100 dollar kunnen uitkomen. Dat komt volgens hem vooral door het herstel van de reissector nu de beperkingen tegen de coronapandemie steeds verder worden versoepeld in veel landen. Er is dan te weinig reservecapaciteit om aan die stijgende olievraag te kunnen voldoen.

Goudprijs stijgt

De goudprijs bereikte het hoogste niveau in bijna negen maanden. Het edelmetaal werd 0,6 procent duurder op 1.911,50 dollar per troy ounce, of 31,1 gram. Ook andere edelmetalen als zilver en platinum werden duurder.

Ook de prijs van palmolie schoot omhoog naar een nieuw record in Maleisië door de zorgen dat de wereldwijde markt voor plantaardige oliën verder zal verkrappen. Rusland en Oekraïne zijn goed voor 80 procent van de wereldwijde export van zonnebloemolie.

AEX licht lager

De beursgraadmeters in Azië stonden dinsdag flink onder druk als gevolg van de opgelopen spanningen in de grensregio tussen Oekraïne en Rusland. Verder stonden Chinese techbedrijven onder druk door nieuwe zorgen over plannen van autoriteiten in het land om de sector verder te reguleren.

De Hang Seng-index noteerde 3,1 procent lager en zakte tot het laagste niveau in vijf maanden tijd. De daling was deels het gevolg van de maatregelen die worden genomen door de Chinese autoriteiten tegen private ondernemingen en deels door de Russisch-Oekraïense spanningen.

In Japan verloor de Nikkei-index vanwege de oorlogsdreiging 1,7 procent. De Kospi in Zuid-Korea en de Australische All Ordinaries leverden tot 1,5 procent in.

De Amerikaanse beurzen waren maandag gesloten, maar de openingsindicatoren voor dinsdag wijzen op een een lagere opening, waarbij de brede S&P 500-index zo'n 1,5 procent kan zakken.

De Amsterdamse AEX-index noteerde dinsdagochtend licht in de min, met een verlies van 0,2 procent op 728 punten.

Bitcoin duikt onder $37.000

Ook op de cryptomarkt is de stemming negatief. De bitcoin noteerde dinsdagochtend ruim 5 procent lager op 36.940 dollar. In een week tijd heeft de belangrijkste cryptomunt ruim 15 procent van zijn waarde verloren.

Ether, de nummer twee op de cryptomarkt, stond dinsdag ruim 7 procent in de min op dagbasis en koerste op 2.527 dollar.

Andere grote cryptomunten leverden nog meer in. Zo verloor de ada van platform Cardano bijna 14 procent, zakte de sol van cryptoplatform Solana 12 procent en ging de avax van platform Avalanche met ruim 14 procent onderuit.

De ludieke cryptomunten dogecoin en shiba inu coin leverden respectievelijk 9 procent en 12 procent in.

LEES OOK: 4 crypto-analisten bespreken het risico van een verdere daling van de bitcoin door geopolitieke onrust én een forse renteverhoging in de VS