- Kunstmestproducent OCI heeft de omzet in het tweede kwartaal bijna zien verdubbelen.
- Het bedrijf profiteerde van de sterke vraag naar kunstmest en de hogere prijzen voor stikstof vanwege de oorlog in Oekraïne.
- Beleggers zetten het aandeel OCI bij de opening van de beurs 5,6 procent hoger.
- Lees ook: Poep van dieren is geld waard, nu de prijzen van kunstmest de pan uitrijzen
Kunstmestproducent OCI heeft de omzet in het tweede kwartaal bijna zien verdubbelen dankzij de sterke vraag naar kunstmest en de hogere prijzen voor stikstof vanwege de oorlog in Oekraïne. Ook de winst nam flink toe.
Het in Amsterdam genoteerde concern boekte een omzet van 2,9 miljard dollar, een stijging van 95 procent ten opzichte van het tweede kwartaal een jaar geleden. Onder de streep bleef een nettowinst over van 528 miljoen dollar. Dat is ruim 320 procent meer dan een jaar eerder.
Het aandeel OCI werd bij de opening van de Amsterdamse beurs door beleggers 5,6 procent hoger gezet. Daarmee was het de koploper in de MidKap.
De resultaten worden volgens OCI ondersteund door decennia lage graanvoorraden wereldwijd die het gebruik van stikstofmeststoffen stimuleren. Ook de hoge gasprijzen in Europa zorgen ervoor dat de stikstofprijzen tot in 2023 boven de historische gemiddelden blijven.
Veel Europese kunstmestproducenten kunnen de kosten niet terugverdienen vanwege de hoge gasprijzen, vooral degenen die geen ammoniak kunnen importeren. Volgens topman Ahmed El-Hoshy profiteert OCI echter van zijn sterke positie op de wereldwijde ammoniakmarkten en de flexibiliteit om lokaal geproduceerde ammoniak te vervangen door geïmporteerde ammoniak die wordt verzonden vanuit de activiteiten in Noord-Afrika en de Verenigde Staten via de Rotterdamse terminal van het bedrijf.
OCI heeft de overslagcapaciteit van zijn importterminal voor ammoniak in Rotterdam eerder dit jaar uitgebreid naar circa 400.000 ton en ligt naar eigen zeggen op schema om de capaciteit verder uit te breiden tot 1,2 miljoen ton in 2023.
Het ammoniakproductieplatform van OCI in Europa draait vanwege de hoge gasprijzen nu op circa 40 procent van de capaciteit, maar dankzij de geïmporteerde ammoniak kan het bedrijf aan de vraag van agrarische en industriële klanten in Europa blijven voldoen. De methanolfabriek in Nederland blijft wel gesloten vanwege de hoge gasprijzen.
Aardgas is een belangrijke grondstof voor kunstmest. Zo wordt methaan uit aardgas via enkele tussenstappen verrijkt met stikstof uit de lucht tot kunstmest. De Noorse kunstmestproducent Yara waarschuwde eerder deze maand voor problemen als de toevoer van aardgas naar Europa sterk slinkt. Volgens de concurrent van OCI is er een "duidelijk risico" op tekorten aan stikstof voor kunstmest als gas in Europa schaarser of nog duurder wordt.
DSM ziet de omzet stijgen, maar wordt afgestraft op de beurs
DSM heeft in het eerste halfjaar de omzet opgevoerd. Dat had het speciaalchemiebedrijf dat zich richt op supplementen en ingrediënten voor voeding voor een groot deel te danken aan hogere verkoopprijzen, want qua volume verkocht het bedrijf slechts iets meer. Ook wisselkoerseffecten waren gunstig voor het Limburgse bedrijf. Verkopen in gebieden buiten Europa leverden de onderneming meer op omdat de euro relatief goedkoop was.
Wel had DSM nog last van verstoringen in de toeleveringsketens en coronalockdowns in China. Die hadden ook invloed op de vraag van consumenten in dat land en troffen DSM zo indirect. De situatie met de levering van producten verbeterde wel gedurende het tweede kwartaal en DSM zag een goed verkoopvolume en hoge prijzen aan de start van het derde kwartaal.
De omzet kwam uiteindelijk 17 procent hoger uit dan in de eerste zes maanden van 2021 op 4,1 miljard euro. De nettowinst bedroeg 458 miljoen euro. De prognose voor heel het jaar liet DSM onveranderd. Op de Amsterdamse beurs leverde het aandeel DSM bij de opening 4,3 procent in. Daarmee was het de grootste daler in de rode AEX-index.
Topbestuurders Geraldine Matchett en Dimitri de Vreeze spreken van een goed halfjaar, maar besteden vooral aandacht aan de draai die DSM maakt. De afgelopen maanden maakte het bedrijf een fusie met de Zwitserse branchegenoot Firmenich bekend en verkocht het zijn materialentak.
Verder maakte DSM bekend sneller CO2-neutraal te willen worden. Zo wil de onderneming in 2030 al haar stroom uit duurzame bronnen halen, waar eerder op 75 procent werd gemikt. Dat leidt ook tot strengere uitstootdoelen, maar daar wordt nog aan gewerkt. Voor de uitstoot door gebruikers van zijn producten mikt DSM voortaan op een absolute CO2-reductie in plaats van een die verbonden is aan de hoeveelheid producten die het verkoopt.