Nog nooit zijn er zoveel tweedehands auto’s verkocht als in 2017. Dat is een gunstig teken als je je auto van de hand wil doen. Maar bij welk verkoopkanaal kun je dan het best terecht?

Afgelopen jaar zijn volgens schattingen van Bovag en RDC circa bijna 2 miljoen occasions verkocht: het hoogste aantal ooit. De vraag naar tweedehands auto’s stijgt zelfs zo snel, dat dealers ze massaal uit het buitenland halen.

Grotere auto’s meer in trek

Vooral kleine en compacte auto’s zijn geliefd, zo blijkt uit cijfers van Autoscout24. Maar de online marktplaats voor tweedehands auto’s signaleert dat de vraag naar grotere auto’s met meer luxe de laatste tijd in de lift zit.

De schaarste aan tweedehands auto’s vertaalt zich hogere verkoopprijzen. Volgens Autoscout24 wisselde een tweedehands auto afgelopen jaar voor gemiddeld 14.333 euro van eigenaar: 10 procent meer dan het jaar ervoor.

Wat is een redelijke prijs?

De seinen staan dus op groen voor autobezitters die hun wagen van de hand willen doen. Maar wat is nu een faire prijs?

Hoeveel je krijgt voor je auto hangt af van verschillende factoren, zoals het merk, het model, de kilometerstand, de staat van onderhoud en extra’s, zoals een airco, parkeersensor en ingebouwde navigatie.

Mooi startpunt: koerslijst ANWB

Wil je een globaal idee hebben over de mogelijke vraagprijs, dan kun je gebruik maken van de koerslijst van de ANWB, die in samenwerking met Bovag is opgesteld.

Op basis van het kenteken, het typenummer en het aantal verreden kilometers, vind je de gemiddelde prijs die voor een vergelijkbare auto wordt neergeteld bij een Bovag-autobedrijf of een merkdealer.

Let wel op: dit is de prijs die kopers betalen, inclusief zes maanden garantie, kosten voor rijklaar maken, aflevering en tenaamstelling. De prijs die jij uiteindelijk ontvangt ligt een stuk lager.

Prijsverschillen

Wil je een andere auto kopen, dan kun je je auto ook inruilen, in ruil voor korting. Een andere optie is om je auto te slijten aan een andere particulier of via een veiling. De koerslijst van de ANWB laat ook zien met welke verkoopprijs je in die gevallen rekening moet houden.

Bedenk wel dat de tool uitgaat van een goed onderhouden auto in perfecte staat. Heeft jouw wagen schade of mankementen, dan drukt dat uiteraard de verkoopprijs. Omgekeerd kun je wat meer krijgen voor je auto als deze is uitgerust met luxe accessoires. Maar de koerslijst vormt wel een aardige indicatie.

Wil je een nog completer beeld hebben van de mogelijke verkoopprijs, kijk dan ook voor welk bedrag vergelijkbare auto’s met een soortgelijke kilometerstand op advertentiesites worden aangeboden. Let wel: dit zijn vraagprijzen. De werkelijke verkoopprijs ligt meestal wat lager, omdat er nog over onderhandeld wordt.

Welk verkoopkanaal?

De volgende vraag is: via welk verkoopkanaal kun je je auto het snelst en tegen de beste prijs kwijt? Hiervoor heb je verschillende opties.

1. Online marktplaats: hoogste prijs, veel rompslomp

De goedkoopste optie is je auto aanbieden op online advertentiesites, zoals Marktplaats, Speurders, Autoscout24 en Autotrack.

Bij de laatste drie partijen kun je gratis terecht. Bij Marktplaats betaal je 25 euro om vier weken te mogen adverteren. Bij Autoscout24 kun je tegen een meerprijs van 10 tot 25 euro zorgen voor een hogere ranking op de resultatenpagina.

Het bereik bij deze advertentiesites is hoog. Marktplaats heeft naar eigen zeggen 1 miljoen bezoekers per maand. Speurders claimt het dubbele en Autoscout zelfs 10 miljoen gebruikers, verdeeld over 18 landen in Europa. Autotrack is iets kleiner, met 90.000 bezoekers per maand.

Een ander voordeel is dat de verkoopprijs in de praktijk vaak hoger uitpakt. Maar daar staat tegenover dat het tijdrovend is. Je moet zelf onderhandelingen voeren, de financiële afhandeling verzorgen en de vrijwaring regelen. Bovendien kan het lang duren voor je auto is verkocht, terwijl de kosten – verzekering, motorrijtuigenbelasting – door blijven lopen.

2. Omruilen bij dealer: geen dubbele kosten

Deze problemen krijg je niet als je je auto omruilt bij de dealer, bij aanschaf van een nieuwe auto. Je hebt er geen omkijken naar en loopt niet het risico op dubbele kosten omdat je tijdelijk twee auto's hebt.

Daar staat wel tegenover dat deze optie per saldo vaak minder oplevert dan verkoop aan een particulier. Als je je auto al hebt verkocht, kun je meestal een hogere korting op je nieuwe auto bedingen, omdat je onderhandelingspositie sterker is. Check daarom vooraf wat een realistische prijs voor je auto is, voor je naar de dealer stapt.

3. Veilingsites: geen rompslomp

Wil je geen rompslomp, dan kun je er ook voor kiezen om je auto aan te bieden voor een veiling. Je levert eerst online alle belangrijke informatie over je auto en enkele foto’s aan. Hierna kunnen dealers een bod uitbrengen. De veilingsite geeft het hoogste bod aan jou door, dat je kunt weigeren of accepteren.

Met uitzondering van de ANWB Verkoopservice is de dienstverlening voor jou gratis; de dealers betalen een vergoeding aan de veilingsite.

Stuit de dealer op schade die je niet hebt gemeld, dan kan hij een verlaagd tegenbod doen. In andere gevallen is het winnende bod uit de veiling bindend. Ga je akkoord, dan verzorgt de veilingsite de financiële afhandeling.

Dit gemak heeft wel een prijs: het bod dat je krijgt is meestal lager dan wanneer je je auto zou aanbieden aan particulieren of zou inruilen bij een dealer.

Er zijn veel partijen die deze mogelijkheid bieden.

ANWB Verkoopservice

Een van de meest bekende initiatieven is de ANWB Verkoopservice. Deze service is snel: binnen een dag krijg je een gegarandeerd bod en binnen twee dagen na verkoop staat het geld op je rekening. Het bod is 48 uur geldig.

In tegenstelling tot andere veilingsites, betaal je bij verkoop wel servicekosten. Deze lopen behoorlijk uiteen: van 25 euro voor een verkoopprijs tussen de 500 en 2.500 euro, tot servicekosten van 89,95 euro voor een verkoopprijs boven de 10.000 euro. ANWB-leden krijgen korting.

Ikwilvanmijnautoaf

Deze site heeft naar eigen zeggen een uitgebreid netwerk, van 11.000 dealers. Net als bij de ANWB zit je hier goed als je snel van je auto af wil: binnen 24 uur krijg je een bod, dat 48 uur geldig is.

Je moet zelf je auto naar de dealer brengen, maar krijgt ter compensatie wel een treinkaartje tweede klasse.

OSW

Ook bij OSW krijg je binnen 24 uur een bod. Dit bod drie dagen geldig: een dag langer dan bij Ikwilvanmijnautoaf en de ANWB. Een ander pluspunt is dat je auto in de meeste gevallen wordt opgehaald. Maar hoe groot het dealernetwerk is waar OSW uit kan putten, is onduidelijk.

247autoverkopen

247autoverkopen zegt contact te hebben met honderden dealers. Hoeveel het er exact zijn, is niet bekend. Ook heb je geen garantie wanneer je een bod kunt verwachten. De site belooft ‘zeer snel’ met een bod te komen, maar kwantificeert dit niet.

Anders dan Ikwilvanmijnautoaf en OSW is 247autoverkopen selectief. De site bemiddelt niet voor auto’s zonder onderhoudshistorie, wagens die ouder zijn dan 2004 of voertuigen met een hoge kilometerstand (met uitzondering van sloopauto's). Ook auto’s waarvan geen foto’s worden aangeleverd, worden niet geaccepteerd.

Net als bij OSW heb je drie dagen bedenktijd. Je moet wel je auto zelf bij de dealer afleveren. Alleen schade- en sloopauto’s worden opgehaald.

Autovendi

De langste bedenktijd krijg je bij Autovendi: vijf dagen. Net als bij 247autoverkopen en ikwilvanmijnautoaf moet je je auto zelf afleveren bij de dealer. Alleen auto’s die niet meer kunnen rijden, worden opgehaald.

Net als 247autoverkopen noemt Autovendi geen termijn waarbinnen je een bod kunt verwachten. Dat is dus afwachten.

Gratisuwautoverkopen

Gratisuwautoverkopen is wel snel: je kunt binnen 24 uur een bod verwachten. Deze site accepteert alle auto’s, ongeacht het bouwjaar of de staat van onderhoud. En naar eigen zeggen kan 95 procent van de auto’s worden opgehaald: je hoeft dus niet zelf naar de dealer te rijden.

Het bod op uw auto is een aantal dagen geldig. Hoeveel, vermeldt de website echter niet.

Bereikbaarheid loopt uiteen

De bereikbaarheid van de telefonische klantenservice verschilt per aanbieder. Ikwilvanmijnautoaf.nl en OSW zijn zeven dagen per week telefonisch bereikbaar, tot 22 uur.

247autoverkopen en Gratisuwautoverkopen kun je alleen bellen op doordeweekse dagen, al is de 247autoverkopen wel 7 dagen per week bereikbaar via Facebook en Twitter. Autovendi is behalve op doordeweekse dagen ook op zaterdagochtend telefonisch bereikbaar.

Deal = deal

Ga je in op het bod van een veilingsite, dan zit je eraan vast. Wil je je auto bij nader inzien niet verkopen, omdat je een andere partij hebt gevonden, dan ben je bij Ikwilvanmijnautoaf en OSW annuleringskosten verschuldigd: 15 procent van de overeengekomen verkoopprijs, met een minimum van 300 euro.

Shoppen loont

De biedingen bij veilingsites kunnen behoorlijk variëren. Het loont de moeite om je auto bij verschillende partijen aan te bieden. Krijg je van een andere site of van een particulier een hoger bod, dan kun je proberen een wat hogere prijs uit te onderhandelen.

4. Dealernetwerk: take it or leave it

Wijkopenautos werkt iets anders dan de hierboven genoemde veilingsites. Hier kun je eerst snel online een globale indicatie krijgen van de verkoopprijs.

Maar dit zegt nog weinig, want dit is geen bindend bod. Je moet eerst een afspraak maken met een van de 20 vestigingen die bij deze organisatie zijn aangesloten. Een taxateur bekijkt je auto, maakt een proefrit en doet vervolgens een bindend bod, dat je kunt weigeren of accepteren.

De dienstverlening is gratis. En Wijkopenautos accepteert alle auto’s; ook schade- en sloopauto’s.

Hoe verkopen?

Welk kanaal voor jou het meest gunstig is, hangt af van je wensen. Wil je snel je auto verkopen, dan is een veilingsite een goede optie. Heb je wat meer tijd en is een goede prijs belangrijker, dan kun je beter je toevlucht zoeken tot een advertentiesite.

In alle gevallen geldt dat je een betere prijs voor je auto krijgt, als je deze goed presenteert. Hoe je dat doet, kun je lezen in dit artikel.

LEES OOK: Zo voelt het om als miljardair geld uit te geven: etentje voor twee bij de Librije voor een kwartje