- De rente op Amerikaanse staatsleningen steeg deze week sterk, totdat de Amerikaanse president Trump woensdag een draait maakte in de handelsoorlog.
- De onrust op financiële markten zorgde voor twijfels over de vraag of Amerikaans schuldpapier nog wel een ‘veilige haven’ is.
- China bezit grote hoeveelheden Amerikaans staatspapier en kan met verkoopacties de rente in de VS opdrijven.
- Lees ook: Team Trump over plotselinge draai in de handelsoorlog: zo werkt ‘The art of the Deal’
Rentes op Amerikaanse staatsleningen stegen begin deze week zeer fors, uit angst voor de langetermijngevolgen van de escalerende handelsoorlog van president Donald Trump.
De rente op de 10-jarige Amerikaanse staatslening schoot binnen een paar dagen omhoog van 4 procent naar 4,5 procent op woensdag. Na de aankondiging van president Trump dat er een er een pauze komt van 90-dagen, waarbij Amerikaanse importtarieven voor de meeste landen op 10 procent worden gezet, daalde de 10-jaars rente weer iets naar 4,35 procent op donderdag.
Rente op de 10-jarige Amerikaanse staatslening

Obligatieleningen zijn verhandelbare leningen van beleggers aan bedrijven of overheden, meestal in ruil voor rentebetalingen volgens een vooraf bepaald schema. Daarbij wordt het oorspronkelijke geleende bedrag aan het einde van de looptijd in principe weer terugbetaald.
Op de financiële markten bewegen obligatiekoersen (de marktwaarde van de lening) tegengesteld aan de rente. Een stijgende marktrente (en dalende obligatiekoersen) zijn doorgaans een teken dat beleggers grotere risico's zien, waarvoor ze een hogere rentevergoeding vragen.
Amerikaanse staatsobligaties worden van oudsher gezien als super veilig, omdat de kans dat de Amerikaanse overheid niet aan z'n betalingsverplichtingen kan voldoen zeer laag wordt ingeschat. Het is heel ongebruikelijk dat beleggers ze haastig gaan verkopen en dat wordt over het algemeen gezien als een teken van problemen in de markt.
Amerikaanse obligaties onder druk

De verkoopgolf van Amerikaanse staatsobligaties was het gevolg van angst onder beleggers dat de onrust rond de importheffingen van president Trump kan leiden tot hogere inflatie en mogelijk een economische recessie.
China bezit veel Amerikaanse staatsobligaties
Analisten van Deutsche Bank schreven dinsdag in een rapport dat de uitverkoop aansluit bij "bredere zorgen over de veiligheid van Amerikaanse beleggingen en twijfel over het vermogen om als veilige haven te dienen in onrustige tijden."
Er zijn ook speculaties dat een deel van de verkoopgolf is veroorzaakt door China, dat bezig zou zijn een deel van zijn enorme bezit van 761 miljard dollar aan Amerikaanse staatsobligaties af te stoten. Trump verhoogde dinsdag de importheffingen voor China tot 104 procent en deed daar woensdag nog eens een schepje bovenop, met een verhoging naar 125 procent.
Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken beschuldigde de VS woensdag van "pestgedrag".
"Er zal de komende tijd goed gekeken worden naar het mogelijke verlies van de status van Amerikaanse beleggingen als veilige haven", zegt analist Russ Mould van het Britse beleggingsplatform AJ Bell. "Obligaties worden volop verkocht en er wordt gespeculeerd dat China en andere partijen uit wraak hun bezittingen aan het dumpen zijn."
LEES OOK: Stagflatie is het minst negatieve scenario voor de VS, volgens voormalig Fed-bestuurder