De Amerikaanse president Barack Obama komt met een plan dat een einde moet maken aan het wegsluizen van winst via belastingparadijzen door grote Amerikaanse bedrijven als Apple en Google.
Dat meldt persbureau Bloomberg dat gesproken heeft met bronnen die op de hoogste niveau bekend zijn met de nieuwe plannen.
Amerikaanse multinationals zoals Apple en Google betalen onder de streep veel minder belasting dan middelgrote en kleine bedrijven. Ten eerste brengen ze winsten die ze behalen buiten Amerika, veelal niet over naar de VS. Zouden ze dat wel doen, dan zouden ze 35 procent winstbelasting moeten betalen. Dit is één van de redenen dat een bedrijf als Apple geld leent om dividend uit te keren aan de aandeelhouders terwijl het bedrijf bulkt van de cash.
Maar niet alleen over winst behaald in bijvoorbeeld Europa wordt weinig belasting betaald, vaak gebeurt het ook nog dat grote bedrijven over hun winsten in Amerika minder betalen dan ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf. Er bestaan namelijk allerlei trucjes om de Amerikaanse winst naar, bijvoorbeeld, een Hollandse dochter te sturen.
Een fictief voorbeeld. Je kunt zorgen dat het merk van je bedrijf eigendom is van een Nederlandse bv. Als je de Amerikaanse tak van je bedrijf nu fors laat betalen voor een licentie op dat merk, kun je de winst in de VS fors drukken. Het geld komt dan terecht in Nederland waar de vennootschapsbelasting met 25 procent een stuk lager ligt.
Plan Obama: tarieven omlaag
President Obama wil nu graag dat winsten van Amerikaanse bedrijven niet langer naar het buitenland stromen, maar dat winsten van Amerikaanse bedrijven die ze in het buitenland behalen juist naar de VS komen.
Hoe wil Obama dat doet? Ten eerste door een apart tarief in te stellen voor winst behaald in het buitenland. Dat tarief zou 19 procent moeten zijn. Daarnaast blijft waarschijnlijk gewoon de regel bestaan dat bedrijven winstbelasting die ze elders hebben betaald, kunnen verrekenen.
Dit zou het voor grote bedrijven minder duur maken om geld terug naar de VS te halen. Uit zichzelf zullen bedrijven dat misschien echter toch niet doen.
In sommige landen is de belasting - vaak door bijzonder regelingen en aftrekposten - nog steeds lager en blijft het dus handiger om je cash in het buitenland te houden. De nieuwe belasting moet daarom meteen betaald worden, dus niet pas wanneer het geld de VS binnenkomt, zoals nu het geval is.
Groot pardon: lager belastingtarief
Naast het plan voor verlaging van het tarief voor winsten behaald in het buitenland, wil Obama ook graag een stuk van de berg contanten afromen, die ligt opgetast bij buitenlandse dochterbedrijven. Om dat geld naar Amerika te krijgen, wil hij eenmalig een tarief van 14 procent over dat geld gaan heffen.
De opbrengst, die volgens Bloomberg zou kunnen oplopen tot pakweg 140 miljard dollar, zal worden besteed aan investeringen in onder meer infrastructuur.
De vermeende extra opbrengst van een toekomstige belasting op winsten uit het buitenland, dus tegen het tarief van 19 procent, zal worden aangewend om het standaardtarief van de winstbelasting van 35 procent naar beneden te brengen.
Kansrijk
Hoewel veel plannen van de Amerikaanse president sneuvelen in het Congres, zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat zijn in Republikeinse handen, lijkt dit plan misschien wel kans te maken.
Er is namelijk geen sprake van een echte belastingverhoging, iets waar Republikeinen per definitie tegen stemmen. In theorie is er zelfs sprake van belastingverlaging, want Amerikaanse multinationals zouden eigenlijk 35 procent over de winsten in het buitenland moeten betalen.
Lees ook
De Ierse vrouw die Apple miljarden rijker maakte
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl