Een kleiner begrotingstekort en flink hogere economische groei. Dat zijn de uitgangspunten van de ontwerpbegroting voor 2015 die de Amerikaanse president Barack Obama dinsdag indiende bij het Congres. 

In Obama’s voorstel daalt het begrotingstekort dit jaar met 13 procent tot 564 miljard dollar. De daling zet in de 3 jaren daarna door tot een tekort van 413 miljard dollar. In 2015 komt het tekort uit op 3,1 procent van de economie, tegen 3,7 procent dit jaar. Toen Obama in 2009 president werd, bedroeg het tekort bijna 10 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

3,1 procent groei

In het plan gaat Obama uit van een economische groei van 3,1 procent in 2014, tegen 1,9 procent in 2013. De werkloosheid komt dit jaar uit op circa 6,9 procent, tegen een gemiddelde 7,4 procent vorig jaar.

In 10 jaar hoopt de Amerikaanse president in totaal 5,3 biljoen dollar te bezuinigen, onder meer door het sluiten van belastingmazen voor zeer rijke Amerikanen en de hervorming van het immigratiestelsel. Tegelijkertijd wil hij meer uitgeven aan onder meer infrastructurele projecten, kinderopvang, onderzoek naar schone energie en onderwijs.

Regels tegen belastingontduiking

Daarnaast wil Obama nieuwe regels invoeren die het voor grote bedrijven moeilijker zullen maken om regelingen te treffen waardoor ze in geen enkel land belasting betalen. Daarmee zou in de komende 10 jaar 100 miljard dollar kunnen worden binnengehaald. Dat geld zou kunnen worden gebruikt om belastingen voor bedrijven te verlagen.

Overigens komt het nooit voor dat het Congres de begroting van de president ongewijzigd goedkeurt. Een van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden noemde het begrotingsvoorstel van de president al ,,een teleurstelling'' en ,,geen serieus document, maar een campagnebrochure''.

De Republikeinen en Democraten in het Congres kunnen het al jaren niet eens worden over aanpassingen aan het belastingstelsel. Aan de basis van het probleem staat de vraag of rijke Amerikanen meer belasting zouden moeten betalen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl