Oud-president van de Verenigde Staten Barack Obama zou “woedend” zijn op Donald Trump, melden bronnen dichtbij Obama aan The Wall Street Journal.

Volgens de huidige president heeft de regering Obama zijn campagneteam in Trump Tower laten afluisteren tijdens de presidentsverkiezingen. Die beschuldiging uitte Trump afgelopen weekend in een serie tweets, zonder dit verder te onderbouwen.

Voordat hij uit het Witte Huis vertrok, zei Obama dat hij niet op elke controversiële uitspraak van Trump zou reageren. Behalve als het om zaken gaat die “raken aan kernvragen over onze waarden en idealen”.

De ongefundeerde beschuldiging van Trump lijkt zo’n moment. De tweets ondermijnen “de integriteit van het presidentiële ambt en van Obama zelf”, aldus een anonieme bron tegenover de zakenkrant.

Relatie Obama en Trump

De 44ste en 45ste president van de VS zijn niet bepaald beste vrienden. Voor de inauguratie spraken de twee elkaar geregeld in het Witte Huis en gaf Obama advies aan Trump en zijn team.

Sinds Trump op 21 januari is beëdigd hebben de twee geen contact gehad, aldus The Wall Street Journal. Trump zou Obama hebben gebeld om hem te bedanken voor de traditionele brief die hij achter had gelaten in het Witte Huis, maar de oud-president nam niet op, vermoedelijk omdat hij op vakantie was.

FBI-directeur James Comey en James Clapper,  de gewezen directeur van de nationale inlichtingendiensten, achten het beiden onmogelijk dat Obama opdracht heeft gegeven om Trump af te luisteren. "Ik kan dat ontkennen", zei Clapper tegen nieuwszender NBC News.

Meerdere beschuldigingen

Het is niet de eerste beschuldiging die Trump uit aan het adres van Obama. Dinsdag claimde hij dat 122 gevangenen die Obama had vrijgelaten uit Guantanamo Bay "zijn teruggekeerd op het slagveld". Uit een rapport van de nationale inlichtingendienst DNI blijkt juist dat 113 van die gevangenen hun vrijheid te danken hebben aan George W. Bush, de voorganger van Obama.

Eind februari zei Trump dat Obama volgens hem achter de protesten zit bij plaatselijke bijeenkomsten van Republikeinse afgevaardigden. "Ik denk dat hij erachter zit. Dat is politiek, zo gaat dat", aldus Trump in een interview met het tv-programma Fox and Friends. "Je weet nooit precies wat er achter de schermen gebeurt."

Rusland

De uitlatingen van Trump komen op het moment dat zijn regering flink onder vuur ligt wegens vermeende banden met Rusland. Een speciale commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden gaat onderzoek doen naar de mogelijke contacten tussen leden van de Trump-campagne en Rusland.

De onderzoekers richten hun pijlen onder meer op Hoofdofficier van Justitie Jeff Sessions. Hij had tijdens de verkiezingscampagne van Trump tot twee keer toe contact met de Russische ambassadeur Sergei Kisljak. Daarbij zou hij volgens The Washington Post hebben gesproken over Trump en de campagne. Zo'n ontmoeting is niet niet tegen de regels, ook omdat Sessions zitting had in een parlementaire commissie voor de strijdkrachten. Maar hij loog over deze contacten toen hij door senatoren aan de tand gevoeld werd bij wijze van sollicitatie. Sessions heeft zichzelf nu op een zijspoor gezet in onderzoeken naar de verdachte banden tussen de Trump-campagne en het Kremlin.

Eerder stapte de nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn op, omdat hij contact had met de Russische ambassadeur voordat Trump was ingezworen als president.

LEES OOK: 'Donald Trump en Rusland zijn uit op de desintegratie van de Europese Unie'