De Amerikanen verhogen de druk op hun Europese bondgenoten en pleiten voor stevigere economische sancties tegen Rusland.
De Amerikaanse president Barack Obama wil dat er steviger sancties worden opgelegd aan Rusland. Dat heeft hij minister-president Mark Rutte in een telefoongesprek laten weten.
In een verklaring van het Witte Huis zegt Obama dat Rusland nog geen stappen heeft gezet om de situatie in Oekraïne te de-escaleren sinds de vliegramp vorige week, waarbij alle 298 inzittenden omkwamen.
VS: pro-Russische separatisten worden bewapend
Volgens de Amerikaanse autoriteiten zijn er sterke aanwijzingen dat de pro-Russische separatisten daarvoor verantwoordelijk zijn, en worden zij nog altijd bewapend door Rusland. Op die manier kunnen de separatisten hun aanvallen tegen de Oekraïense strijdkrachten voortzetten.
Zowel Obama als Rutte vinden het volgens het Witte Huis ontoelaatbaar dat Rusland voor destabilisatie zorgt zonder dat het daar een prijs voor betaalt.
Obama heeft ook met de Australische premier Tony Abbott contact gehad. Ze zijn het erover eens dat internationale onderzoekers onmiddellijk toegang moeten hebben tot de rampplek, aldus het Witte Huis. Minister-president Rutte drong daar eerder ook al op aan.
Meer Russen op sanctielijst EU
De EU voegt 15 namen van mensen en 18 instanties toe aan de sanctielijst tegen Rusland. Daarover zijn de EU-landen het donderdag eens geworden, zo werd donderdag meegedeeld.
De namen van de personen en instanties worden later bekendgemaakt, maar het zou gaan om personen uit de directe entourage van president Vladimir Poetin. Financiële tegoeden van deze individuen worden bevroren. Ook zou de EU enkele Russische banken willen treffen en de export van gevoelige technologie willen beperken, zo meldt Het Financieele Dagblad vrijdag.
De sancties worden uitgebreid na het neerschieten boven het oosten van Oekraïne van het passagierstoestel op vlucht MH17 een week geleden. Daardoor kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 194 Nederlanders.
De EU had al sancties ingesteld tegen 72 personen en twee instanties. De tegoeden van die personen en organisaties zijn bevroren en ze kunnen niet meer in EU-landen reizen.
Onzeker is nog of de Europese Unie zich aansluit bij Amerikaanse sancties die veel sterker gericht zijn op het beperken van de toegang tot westerse kapitaalmarkten van Russische bedrijven en financiële instellingen. Zo mogen oliebedrijf Rosneft en Gazprombank nog maar maximaal voor 90 dagen lenen op de Amerikaanse kapitaalmarkt en zijn deze firma's uitgesloten van transacties op de aandelenmarkt.
Onderzoek rampplek: Nederlandse marechaussees
Intussen gaat het onderzoek op de rampplek door. Er gaan 40 Nederlandse marechaussees naar Oekraïne, om daar de onderzoekers te helpen bij het zoeken naar slachtoffers op de rampplek en bij te dragen aan de waarheidsvinding. Ze zullen geen wapens dragen, zei premier Mark Rutte donderdagavond.
Verder reizen de komende dagen in totaal 23 leden van het Nederlandse onderzoeksteam vanuit Charkov naar de rampplek. Vrijdag komen er twee leden aan, de drie dagen daarna telkens zeven. Ze krijgen vanaf vrijdag ondersteuning van de Marechaussees, aldus de premier.
Volgens hem is het niet mogelijk om gewapend werk uit te voeren in Oost-Oekraïne, waar ,,de veiligheidssituatie wisselt''. Bovendien voeren de marechaussees geen gebruikelijke taken uit; ze helpen de onderzoekers. Daarnaast zullen ook andere landen en de OVSE de komende dagen op de rampplek aan de slag gaan.
De veiligheid in het gebied wordt constant in de gaten gehouden, zei de premier. Volgens de veiligheidsdiensten is het vanaf vrijdag weer veilig genoeg om daar aan het werk te gaan.
Rutte zei verder dat in ieder geval tot en met zaterdag er lichamen terug naar Nederland worden gebracht.
'Niet gerommeld met zwarte dozen'
Donderdag werd ook bekend dat de tweede zwarte doos van rampvlucht MH17 is intact. Er is geen bewijs voor manipulatie van de Flight Data Recorder gevonden. Dat heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid laten weten. Op de zwarte doos bleken de gegevens van de rampvlucht te staan.
De raad meldde woensdag al dat er geen bewijs was gevonden voor manipulatie van de andere zwarte doos, de Cockpit Voice Recorder. Daarop staan de opgenomen gesprekken uit de cockpit. Het onderzoeken van de beide zwarte dozen ,,zal nog geruime tijd vergen'', aldus de Onderzoeksraad.
Elk passagiersvliegtuig heeft twee zwarte dozen. De ene slaat vluchtgegevens als snelheid en hoogte op, de andere neemt de gesprekken in de cockpit op. Die informatie is belangrijk voor het onderzoek naar de toedracht van de ramp.
De beide zwarte dozen van het ramptoestel zijn overgebracht naar de Britse Air Accidents Investigation Branch in Farnborough, een instituut dat vliegtuigongelukken onderzoekt.
Bron: ANP/Z24
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl