Reisorganisatie Oad maakt mogelijk een doorstart.

De curatoren van Oad zoeken met meerdere partijen contact om te kijken of een overname of doorstart van de faillietverklaarde reisorganisatie Oad mogelijk is. Dat heeft een woordvoerder van de curatoren donderdag laten weten aan het ANP.

De zegsman geeft aan dat er nog geen concrete interesse voor een overname van Oad is getoond. ,,Alle berichten daarover zijn vooralsnog pure speculatie.”

De rechtbank in Almelo sprak woensdag het faillissement uit over Oad. De onderneming kwam naar eigen zeggen in de problemen het slechte economische klimaat en de teruglopende omzetten in de reisbranche.

Gevolg reizigers

Vakbond FNV Bongenoten stelde woensdag al dat de curatoren aan de 1750 werknemers van Oad hadden gevraagd om voorlopig gewoon te blijven doorwerken.

Reizigers die voor donderdag een Oad-vliegreis met Transavia hebben geboekt, kunnen ook nog steeds vertrekken. Ook de busreizen en SRC Cultuurvakanties van Oad gaan donderdag en vrijdag gewoon door.

Alle andere Oad-reizen met vertrek op 26 september gaan niet door. Deze reizigers kunnen zich wenden tot de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). Reizigers met een latere vertrekdatum wordt geadviseerd de website van Oad in de gaten te houden.

Oad verloor slag op internet

Reisorganisatie Oad werd groot door zijn aanbod telkens aan te passen aan de veranderende marktomstandigheden. Maar heeft volgens reisbrancheorganisatie ANVR mogelijk toch te laat ingespeeld op de consument die via internet zelf zijn reis wil samenstellen.

Oad kondigde in maart de nieuwe strategie en het schrappen van 170 arbeidsplaatsen aan.

De reisbranche heeft net als andere sectoren last van de economische recessie. Maar volgens ANVR doet de branche het vergeleken met bijvoorbeeld de tuincentra en de autobranche, niet slecht met 6,5 procent minder boekingen deze zomer ten opzichte van de zomer vorig jaar.

Volgens ANVR-directeur Frank Oostdam is het faillissement van Oad ook “een gevoelige klap” voor de reissector. Oad is een van “Nederlands bekendste familiebedrijven en al sinds 1924 een van de smaakmakers op toeristisch gebied en ook een van de grootste werkgevers in de regio Holten”.

‘Slachtoffer van crisis’

Volgens topman Julius ter Haar van het familiebedrijf heeft de crisis bijgedragen aan het faillissement van Oad. “Wij hebben van doen gehad met het slechte economische klimaat en de teruglopende omzetten in de reisbranche”, aldus Ter Haar.

De OAD (Overijsselse Autobusdiensten) ontstond uit de fusie van drie regionale busmaatschappijen die in de jaren 20 waren opgericht. Aanvankelijk bood het bedrijf vooral lijnbusdiensten aan in het oosten van het land, maar door de opkomst van de auto moest het op zoek naar andere bronnen van inkomsten.

Groepsexcursies

Met groepsexcursies naar binnen- en buitenland, en touringcarverhuur hield de OAD zijn inkomsten op peil. Vanaf de jaren 60 breidde het bedrijf zijn activiteiten verder uit en richtte het zich meer en meer op de reisbranche. Onder nieuwe naam Oad Reizen werd een breed scala aan vakantiereizen aangeboden

Oad Reizen groeide daarna uit tot een van de grootste reisorganisaties van Nederland. Niet alleen zonaanbidders en wintersporters, maar ook zakenreizigers konden bij het bedrijf terecht. Vanaf de jaren 80 kwamen behalve busreizen ook vliegvakanties in het assortiment.

Groot in voetbalwereld

De eigen reisbureauketen Globe, die Oad in de jaren 70 opzette, is één van de grootste van Nederland met op het moment van het faillissement 140 vestigingen. Daarnaast heeft het concern zeven reisbureaus voor de zakelijke markt.

Het Oad Touringcarbedrijf heeft naar eigen zeggen de grootste particuliere touringcarvloot van ons land. Onder meer het Nederlands voetbalelftal en clubs als Ajax en PSV maken gebruik van een spelersbus van Oad.

De Nederlandse voetbalbond KNVB betreurt het faillissement van de reisorganisatie. Oad verzorgde sinds 1988 onder meer de reizen voor supporters van het Nederlands elftal naar de grote internationale toernooien. “De bond kent de reisorganisatie al een geruime tijd als een betrouwbare en vooral een betrokken partner. De KNVB leeft mee met alle medewerkers en de directie van het bedrijf.”

Over de mogelijke consequenties van het faillissement van Oad heeft de KNVB nog niet nagedacht. “De bond zal zich nu gaan beraden over de ontstane situatie.”

Omvallen Oad ‘harde klap’

Burgemeester Arco Hofland van de Twentse gemeente Rijssen-Holten noemt het faillissement van reisorganisatie Oad “een harde klap met een hele diepe impact voor de lokale en regionale economie.” Het omvallen van het familiebedrijf met de hoofdvestiging in zijn gemeente kwam voor hem als een “complete verrassing”, zei hij tegen de regionale omroep RTV Oost.

Honderden mensen in Twente werken bij Oad, terwijl het bedrijf ook veel lokale en regionale initiatieven sponsorde.

De gemeente heeft de directie en de curatoren van het bedrijf direct hulp aangeboden. “We gaan kijken wat we kunnen doen om een doorstart mogelijk te maken”, aldus Hofland.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl