CEO Jensen Huang van Nvidia heeft een duidelijke visie op de nabije toekomst en een advies voor de nieuwe generatie om daarmee om te gaan.

In een interview zei Huang onlangs dat hij de komende jaren reuzenstappen verwacht op het gebied van “menselijke robotica” en AI-toepassingen.

Meerdere bedrijven in onder meer de VS en China zijn bezig met de ontwikkeling en het opschalen van de productie van humanoïde robots voor gebruik in fabrieken en consumententoepassingen.

De medeoprichter van Nvidia zei dat het de laatste tien jaar vooral over de wetenschap achter AI ging, de komende tien jaar zullen wetenschappelijke ontwikkelingen vooral gaan om toepassingen van kunstmatige intelligentie.

"Oftewel fundamentele wetenschap versus de toegepaste wetenschap", zei Huang, die verwacht dat AI alomtegenwoordig zal zijn en in vrijwel elke sector een belangrijke rol gaat spelen.

"Het onderzoek zal nu neerkomen op: Hoe kan ik AI toepassen in digitale biologie? Hoe kan ik AI toepassen voor klimaattechnologie? Hoe kan ik AI integreren in de landbouw, visserij, robotica, transport en gebruiken voor het optimaliseren van logistiek? Hoe kan ik AI gebruiken in het onderwijs?", somde hij op.

Zijn simpele advies aan jonge mensen luidt: Leer hoe je AI in zijn verschillende vormen kan gebruiken en hoe je slim opdrachten geeft.

"Het eerste wat ik zou doen als ik nu student zou zijn, is leren omgaan met AI. Hoe ga ik om met ChatGPT, hoe ga ik om met Gemini Pro en hoe ga ik om met Grok?", zei Huan.

'AI slim gebruiken is niet heel anders dan goed vragen kunnen stellen'

"Slim gebruik van AI is voor een belangrijk deel niet anders dan iemand die heel goed is in het stellen van vragen", stelde hij.

De nu 61-jarige Huang zegt dat zijn generatie zichzelf moest afvragen "Hoe moeten we computers gebruiken om ons werk beter te doen?". Terwijl de nieuwe generatie zichzelf moet afvragen "Hoe kan ik AI gebruiken om mijn werk beter te doen?"

CEO Mark Zuckerberg van Meta kwam met een vergelijkbaar advies toen hem werd gevraagd wat studenten zouden moeten studeren. Hij zei dat een van zijn dochters Meta AI gebruikte voor illustraties bij een verhaal dat ze aan het schrijven was.

"Ik denk dat het allerbelangrijkste is dat je kritisch leert denken en waarden ontwikkelt als je jong bent", zei Zuckerberg in een interview met Bloomberg.

Huang ging een stap verder door de vraag te stellen: Wat als mensen 24/7 toegang zouden hebben tot skills die ze nooit hebben ontwikkeld?

De Nvidia CEO vroeg zich hardop af wat er zou gebeuren als iemand met een "beginnend idee" een "softwareprogrammeur op zak" zou hebben die ervoor kan zorgen dat deze persoon een "prototype" van zijn idee krijgt, zonder dat hij weet hoe je dat moet maken.

"Hoe zou dat mijn leven veranderen en wat zou het betekenen voor mijn kansen?", zei Huang. "Welke mogelijkheden krijg ik erdoor?" Volgens hem moeten mensen AI gebruiken om te zien hoe de reikwijdte van AI te begrijpen en hoe de technologie de "kennisbarrière heeft verlaagd".

"Als ik een computer voor iemand neerzet die nog nooit een computer heeft gebruikt, dan is de kans nul dat deze persoon er binnen dag mee kan omgaan, zei de CEO van Nvidia.

"Maar als je nu niet weet hoe je met ChatGPT moet omgaan, dan hoef je alleen maar in te typen: 'Ik weet niet hoe ik ChatGPT moet gebruiken, vertel het me'. Je krijgt dan uitleg met wat voorbeelden", vertelde Huan.

"Het verbazingwekkende van kunstmatige intelligentie is dat het je op weg helpt en zodoende een supermens van je maakt."

LEES OOK: 10 opvallende weetjes over Jensen Huang, de baas van AI-chipfabrikant Nvidia