- Nvidia was met een beurswaarde van 3.530 miljard dollar vrijdag korte tijd meer waard dan Apple.
- De chipmaker lift enorm mee op de AI-hype en is sinds de introductie van ChatGPT meer dan 3.000 miljard dollar in waarde gestegen op de beurs.
- En de rek is er volgens analisten nog niet uit. Er wordt verwacht dat de beurswaarde naar 4.000 miljard dollar kan stijgen.
- Lees ook: OpenAI haalt in nieuwe investeringsronde $6,6 miljard op van bedrijven zoals Microsoft en Nvidia
Nvidia was vrijdag kort meer waard dan Apple op de beurs. Het was de tweede keer dit jaar waarop de AI-chipmaker de techgigant van de troon drukte. In juni was dit ook al kort het geval.
Het aandeel Nvidia steeg met drie procent op vrijdag, waardoor het bedrijf 3.530 miljard dollar (ongeveer 3.270 miljard euro) waard werd. Apple wist die dag slechts één procent waarde toe te voegen en bleef daarmee steken op een beurswaarde van 3.520 miljard dollar (ongeveer 3260 miljard euro).
Na de kortstondige piek, moest Nvidia de troon toch weer inleveren aan Apple. Aan het einde van de handelsdag was de chipfabrikant 3.470 miljard dollar waard, tegenover 3.530 miljard dollar van Apple.
De buitensporige groei van Nvidia is vooral te danken aan de lancering van ChatGPT in november 2022 door OpenAI. Sindsdien is het bedrijf dat GPU-chips maakt die perfect toepasbaar zijn voor AI-doeleinden, zo’n 3.100 miljard dollar meer waard geworden. Dat betekent dat het aandeel 740 procent duurder is geworden in de afgelopen twee jaar.
En analisten op Wall Street denken dat Nvidia voorlopig blijft groeien. Sommige analisten verwachten dat het bedrijf binnenkort een marktwaarde van 4.000 miljard dollar zal aantikken.
Op het moment van schrijven noteert een aandeel Nvidia op net geen 142 dollar. Dat is volgens analisten van Bank of America vrij laag, want de bank stelt dat het op korte termijn door kan groeien naar 190 dollar.
Analist Angelo Zino van CFRA Research is iets conservatiever en schat dat een aandeel van Nvidia voor 160 dollar verhandeld kan gaan worden. Hij geeft aan dat dit voornamelijk komt door de 'AI-oorlog in de cloud', waarmee hij verwijst naar de concurrentiestrijd bij cloudaanbieders.