- De Amerikaanse chipmaker Nvidia heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een fors hogere omzet en winst geboekt.
- Nvidia gaat onder meer het dividend voor aandeelhouders fors verhogen.
- Hogere uitkeringen van dividenden en inkoopprogramma’s voor eigen aandelen zijn een bredere trend op de beurs.
- Lees ook: 3 beleggingen in grondstoffen die veel potentie hebben, volgens een fondsmanager
De grote techbedrijven die de AI-hype aanvoeren boeken megawinsten, maar lopen tegelijk ook voorop bij uitkeringen aan aandeelhouders. Dat was donderdag nabeurs ook te zien bij de eerstekwartaalcijfers van chipfabrikant Nvidia in de VS.
Chipontwikkelaar Nvidia heeft zijn omzet en winst in het afgelopen kwartaal opnieuw fors opgevoerd. Het bedrijf staat bekend als de belangrijkste verkoper van chips die nieuwe toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI) ondersteunen. Nu veel techbedrijven in een race zijn verwikkeld om de geavanceerdste AI-modellen te ontwikkelen, boekt Nvidia recordresultaten.
De omzet over februari, maart en april kwam uit op 26 miljard dollar, wat meer dan het drievoudige (262 procent meer) is van de opbrengsten een jaar eerder. Het hardst stegen de opbrengsten uit de verkoop van processoren voor datacenters, waar nieuwe AI-systemen op steunen voor hun rekenkracht. De winst was met 14,9 miljard dollar ruim zeven keer zo hoog als in het eerste kwartaal van het vorige boekjaar.
Beleggers delen mee in de megawinsten, want Nvidia verhoogt het dividend met 150 procent. Aandelen worden ook in tienen gesplitst om het gemakkelijker te maken om de stukken te verhandelen.
In de Amerikaanse nabeurshandel schoot het aandeel Nvidia 6 procent omhoog.
Processoren van Nvidia cruciaal voor zware AI-programma's
Nvidia begon als ontwikkelaar van grafische kaarten voor de game-industrie. Die processoren moeten voor realistische effecten veel rekenkracht hebben. Na aanpassingen maakte Nvidia deze chips geschikt voor andere toepassingen, die vervolgens uitkomst boden voor de verwerking van grote hoeveelheden data bij zelflerende AI-systemen.
"De nieuwe industriële revolutie is begonnen", verklaarde Jensen Huang, oprichter en topman van Nvidia, bij de kwartaalcijfers. Hij doelde onder andere op bedrijven en overheden die snel een nieuw soort datacenters willen bouwen voor de productie van "een nieuw soort handelswaar: kunstmatige intelligentie".
Huang stelt ook dat Nvidia gereed is voor een nieuwe fase van groei, met de ontwikkeling van processoren voor AI-datacenters die stukken zuiniger met energie zouden omgaan. Vrijwel alle grote techbedrijven, zoals OpenAI, Microsoft, Meta en Amazon, zullen die systemen naar verwachting aanschaffen. In het lopende, tweede kwartaal van Nividia's gebroken boekjaar rekent het bedrijf op een omzet van ongeveer 28 miljard dollar.
Mega-uitkeringen van dividend en inkoop eigen aandelen
Grote techbedrijven zijn al langer bezig om beleggers te paaien met extra dividenduitkeringen en de inkoop van eigen aandelen. Zo kondigde Apple begin deze maand aan voor liefst 110 miljard dollar aan eigen aandelen in te kopen. Ook verhoogt Apple het dividend.
Met de inkoop van eigen aandelen sluizen bedrijven extra geld terug naar beleggers. Doordat er vervolgens minder aandelen in omloop blijven, gaat de toekomstige winst per aandeel omhoog.
Wat de dividenduitkeringen betreft is sprake van een bredere trend van hogere uitkeringen. Wereldwijd hebben bedrijven in het eerste kwartaal van dit jaar een recordbedrag van ruim 313 miljard euro aan dividend uitgekeerd. Dat is een stijging van 2,4 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
In Nederland overtroffen de dividenduitbetalingen het wereldwijde gemiddelde, volgens de Global Dividend Index van vermogensbeheerder Janus Henderson. De forse dividendgroei van Nederlandse bedrijven is een "positief signaal" voor de staat van de Nederlandse economie, zegt Sander van der Ent, hoofd van Janus Henderson in de Benelux.
De Eindhovense chipmaker NXP Semiconductors leverde het afgelopen kwartaal volgens hem de sterkste bijdrage aan de dividendgroei in Nederland.
Wereldwijd heeft 93 procent van de bedrijven die in het eerste kwartaal een dividend uitkeren hun uitbetaling verhoogd of gelijk gehouden, blijkt uit de index. Banken waren goed voor een kwart van de wereldwijde groei in het eerste kwartaal, met een stijging van 12 procent. Voor de rest van het jaar houdt Janus Henderson rekening met een verdere wereldwijde "gestage groei" van de dividendbetalingen.